Most érkezett: Hatalmas elismerésben részesülnek a Belügyminisztérium által kirúgott karinthys tanárok

Példás kiállás.

Egy napon terjesztik fel a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestületét a XVIII. kerület díszpolgári címére, azok után, hogy az iskola több tanárát is elbocsátotta a tankerület. Az önkormányzat ezen túl azonnali anyagi segítséget is nyújtana a kirúgott karinthys pedagógusoknak.

Mint mi is megírtuk, a Belügyminisztérium szerdán közölte, hogy rendkívüli felmentéssel rúgtak ki az iskolából nyolc tanárt, akik a polgári engedetlenség eszközével élve tiltakoztak a sztrájkjoguk korlátozásai miatt. 24 további tiltakozó pedagógust pedig szintén kirúgással fenyegetett meg a Belügyminisztérium. Az elbocsátott tanárok közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanítanak.

Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc polgármestere a múlt hét pénteken közölte:

„Folyamatosan látjuk azt, hogy az ország legkiválóbb iskolái között van a Karinthy Frigyes Gimnázium, ami nem lehetne így kiváló pedagógusok, még kiválóbb tanárok és végzősök nélkül. Önkormányzatunk éppen ezért úgy döntött, hogy

fel fogja terjeszteni a Karinthy Frigyes Gimnázium tanári karát a díszpolgári címre,

amelyet jövőre átadunk. Remélem, ezzel is ki tudjuk mutatni tiszteletünket az iskola iránt”

A tanárok kirúgásai után Szaniszló Sándor, közösségi oldalán úgy fogalmazott:

„A Belügyminisztérium mai döntése értelmében, három fővárosi gimnáziumból, összesen nyolc tanárt rúgtak ki azért, mert kiálltak a pedagógusok, a diákok és a szüleik jogaiért. A nyolc pedagógusból hatan a Karinthy Gimnázium tanárai.

Minden jóérzésű embert mélységesen felháborít a kormány brutális, diktatórikus eljárása”.

A politikus arról is írt, hogy a képviselő-testület korábban 10 millió forintot különített el a kerület költségvetéséből arra az esetre, ha kerületi pedagógusokat retorzió érné a jogos tiltakozásuk miatt.

„A ma délutáni képviselő-testületi ülésen arra teszek javaslatot a kerületi képviselőknek, hogy ebből a keretből

fejenként 1 millió forintot fordítsunk azonnali hatállyal a hat érintett pedagógus támogatására”

— írta Szaniszló Sándor.

„Természetesen mindent megteszünk annak érdekében is, hogy nekik az önkormányzat égisze és védőszárnyai alatt mihamarabb állást biztosítsunk.

A XVIII. kerület erős, összetartó közösség. Veletek vagyunk!”

— tette hozzá bejegyzésében a politikus.

A polgármester egy későbbi bejegyzésében pedig egy fotót osztott meg, melyen az látható, hogy a Városháza épületére is kifüggesztettek egy transzparenst, amin a tüntető diákok és tanárok szimbóluma látható. A politikus ezzel is támogatásáról biztosította a tüntetőket és ilyen formában is kiállt a közoktatás ügye mellett.

(Szaniszló Sándor/Facebook)

Valódi Hírek