Bejelentette az orbáni katasztrófát a Google, a választásokra is hatással lehet

Mi lesz most?!

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására

az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében

— tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.

A félretájékoztatás elleni küzdelem online csúcstalálkozóján bejelentetett finanszírozást a nemzetközi újságírókból álló Poynter Intézet egyik részlege, a nemzetközi tényszerűség-ellenőrző hálózat (International Fact-Checking Network, IFCN) kapja. A hálózat 65 ország 135 tényszerűség-ellenőrző szervezetét támogatja, szolgáltatása 80 nyelven érhető el.

A tájékoztatás szerint a Google és a YouTube számára ez az eddigi legnagyobb támogatás a tényszerűség-ellenőrzés területén.

Az online konferencián Yasmin Green, a Google nyitott társadalmakat fenyegető veszélyek feltárásával foglalkozó leányvállalata, a Jigsaw vezetője rámutatott, hogy orosz propagandát terjesztő platformok tevékenysége nagymértékben megnőtt az Ukrajna elleni háború kezdetét követően.

A faji előítéletek mellett politikailag motivált érzelmeket próbálnak erősíteni – mondta. A Jigsaw vezetője közölte továbbá, hogy a vállalat új weboldalt indított, amely különböző kutatások eredménye alapján kívánja felkészíteni a társadalmat az olyan káros online jelenségekre, mint a félretájékoztatás, hogy ez által is csökkentse a lehetséges károkat.

A konferencián a YouTube bemutatta Click Pause nevű új kezdeményezését, amely

az online média világában szükséges jártasságot kívánja előmozdítani

felhasználói körében. A videómegosztó csatorna többek között

tippeket ad

a hamis információk terjesztésére használt, befolyásolási célú technikák jobb megismeréséhez, megértéséhez és felismerésére.

(MTI)

Valódi Hírek