Visszanyal a rezsifagyi: Kreatív megoldást talált a brutális áramszámlára Polgár önkormányzata

Precedens is lehet belőle, ha átmegy a szűrőn.

Megadóztatnák az áramszolgáltatót Polgáron, ebből fizetné az önkormányzat a közvilágítás pluszköltségeit — írta meg hétfőn a HVG.

Tóth József (kiemelt képünkön) polgármester a múlt héten azt írta Facebook-oldalán:

„Legyen világos Polgár!

A kormánydöntés az önkormányzatok hatáskörébe tette a közvilágítás probléma megoldását. Helyi rendeletben szabályozhatjuk, korlátozhatjuk és akár le is kapcsolhatjuk a közvilágítást, – ha nem tudjuk a számlát kifizetni.

A döntés megszületett. A város nem a közvilágításon spórol tovább, hanem

az áramszámla kifizetéséhez keres többletbevételt.

A képviselő-testület közterület használati rendeletben rögzítette: közvilágítási póznadíjat vet ki az áramszolgáltatóra. Részletekről a mai „Rezsifórum Polgáron” keretében…”

Az áramszolgáltatót tehát úgy adóztatnák meg, hogy a közterület használatáról szóló helyi rendeletük módosításával

az oszlopokra vetnének ki díjat.

A közterület-használatról szóló helyi rendelet módosítását múlt héten tárgyalta a település képviselő testülete, egy tartózkodás mellett a képviselők megszavazták a módosítást.

A helyi rendeletek törvényességét a kormányhivatalok vizsgálják, de ha ezen a szűrőn is átmegy a rendelet, akár

precedens is válhat belőle.

Tóth József nem gondolja, hogy spórolásként a város utcáinak elsötétítése a megoldás, ezért nézett más lehetőségek után.

Az áramszolgáltató tulajdonában levő, de közterületeken álló oszlopokra vetnének ki díjat, ehhez egy 2000-es alkotmánybírósági döntést vettek elő: ebben a testület megsemmisítette egy 1994-es törvény passzusát, amely a villanyvezeték közterületen való telepítésének és üzemeltetésének ingyenességet biztosított.

Erre a döntésre hivatkozva akkor Kemenesmihályfalva perre ment az áramszolgáltatójával, az első fokú bíróság pedig a településnek adott igazat, ugyanakkor arra kötelezte az akkori szolgáltatót, hogy fizessen a közterületen felállított oszlopok használatáért.

Valódi Hírek