Rendkívüli: Egyre kevesebb gáz érkezik Magyarországra

Jelentősen apadnak a hazai készletek.

Tévhit, hogy a magyar tárolókban lévő, illetve az országba érkező földgáz a miénk lenne — írta a G7 gazdasági portál. Az ősz elején Szerbiából ugyan még naponta 18,5 millió köbméter földgáz érkezett Magyarországra,

az elmúlt tíz nap alatt viszont az összes import nem érte el ezt a szintet.

Ennek oka egyrészt, hogy november elejétől a korábbi napi mennyiség alig fele érkezik naponta Szerbiából, másrészt pedig a hónap közepén karbantartás miatt Ausztria felől leállt a szállítás, ami hazánk számára eddig a második legfontosabb import útvonal volt.

További problémát jelent, hogy még ez a szemmel láthatóan is egyre zsugorodó mennyiség sem marad egészében Magyarországon, mivel ennek egy jelentős része tranzitgáznak minősül, ami azt jelenti, hogy csak áthalad a magyarországi vezetékeken.

A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző egy hétben azonban folyamatosan napi 5–6 millió köbméter gázt vittek ki az országból

leginkább Szerbia és Szlovákia, illetve kisebb mennyiségben Ukrajna felé.

Mindezek következménye, hogy a 11 millió köbméterre csökkent napi gázmennyiség a fogyasztás harmadát tudja csak fedezni, miközben az EU átlaghoz viszonyítva a hazai készletek drasztikusan apadnak. A portál szerint ugyanakkor a fogyasztási adatok önmagukban nem indokolnák a csökkenés mértékét.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a jelenség oka egyrészt az, hogy a lakossági gázellátásért is felelős MVM kevesebb gázt vásárol, mint korábban, míg a külföldre értékesítő kereskedők többet.

(g7.hu)

Valódi Hírek