Zokogsz: Zavaros dolgozatban reagált Vidnyánszky Attila arra, hogy elküldték a fenébe a saját hallgatói

Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy ő mindent jól csinál.

Ahogy arról beszámoltunk, az SZFE diákjai nyílt levélben tiltakoztak Vidnyánszky Attila szavai ellen.

Ismert, hogy a ledarált SZFE kuratóriumának elnöke november 15-én, a Belvárosi Polgári Szalon vendégeként arról beszélt, hogy az SZFE az átalakítás előtt „a liberálisok központi bázisa” volt, ahol „utánpótlást képeztek”, ezért is volt „hisztéria” amiatt, hogy „elfoglalták” „az egyik utolsó bázisukat”.

„Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni”

– mondta akkor az átalakított egyetemről, majd hozzátette:

„a diákok áthangolása nem egyszerű dolog”.

Erre válaszul született meg a jelenlegi hallgatók nyílt levele, amiben elhatárolódtak a fideszes színigazgató kijelentéseitől.

Vidnyánszky az Origo nevű propagandaportál hasábjain gondolta helyénvalónak reagálni a nyílt levélre.

„Az, hogy ez a nyílt levél egyáltalán megszületett, tanúsítja, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseink nem hiábavalóak: jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt”

— fogalmazott a magyar kultúrpápa.

Kifejtette, hogy korábban nem voltak ilyen aktív tiltakozások, és ez csakis a szabad légkör jele lehet.

„A tény, hogy a modellváltás előtt nem születtek hasonló dokumentumok, két választ enged nekünk”

— folytatta. Szerinte a régi SZFE-n

vagy féltek, vagy együtt gondolkodtak.

Hozzátette: a modellváltás célja, hogy minden vélemény napvilágra kerülhessen.

„Ez Magyarországon valóban áthangolást igényel, mert az elmúlt harminc-hetven év nem erre nevelt bennünket. Aki szerint ez illúzió, nézze meg az általam vezetett Nemzeti Színházat, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen. Megteszik ezt más színházaknál is a színészek?”

— tette fel a kérdést, majd azzal folytatta, hogy a modellváltás egy nyitás volt, mivel „ők” is szeretnének jelen lenni a kulturális közegben saját, sajátosan magyar, zsidó-keresztény világképükkel.

„Színházban, egyetemen, fesztiválon egyaránt arra törekszem, ami sokáig idehaza nem jelenhetett meg, és aminek a hiányától egyre több nyugati fórum szenved:

a tényleges szabadság szellemétől”

— írta.

„A mostani elhatárolódás tehát minden félreértéssel együtt annak a jele, hogy az új szellemiség beköltözött a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közé. Jó volna persze félreértések nélkül élni, de a hallgatói öntudat ébredése egyértelmű üzenet és visszaigazolás számunkra, akik egy szabad és magabíró egyetemi szellemiség létrehozásán dolgozunk.

A hallgatóinknak további jó munkát kívánok tanulmányaikhoz, és azt, hogy kiállásuk legyen következetes egész pályafutásuk, életük során, és

ne engedjenek a különböző politikai szándékú manipulációknak,

hanem mindig lelkiismeretük szerint döntsenek”

— zárta sorait.

Valódi Hírek