FRISS: Putyin bagázsa bejelentést tett a magyaroknak az atomenergiáról

Tájékoztatót tartottak.

Folyamatos és biztonságos a nukleáris fűtőanyag-termelés a Roszatom leányvállalatánál, a TVEL Elektrosztalban lévő gyárában — állították a Roszatom képviselői azon a gyárlátogatáson, amelyen magyar újságíróknak mutatták be a XII. atomexpo nemzetközi fórumot megelőzően az orosz technológiával modernizált, robotizált gyártási folyamatot.

A szakemberek arról beszéltek, egyaránt képesek orosz, illetve nyugati típusú atomerőművek reaktoraiban használható fűtőanyag-kazetták előállítására „rendkívüli szigorú minőségbiztosítási előírások mellett„, megrendelés esetén pedig tudják bővíteni a kapacitást.

A gyárlátogatáson többek között látható volt a paksi atomerőműnek készülő fűtőkazettába szánt „tabletta” préselése is.

A TVEL a világ 15 országba szállít fűtőanyagot atomreaktorokba, és 9 kutatóreaktort lát el üzemanyaggal. Magyarországon a cég a paksi atomerőműbe visz fűtőanyagot, és az MTA Energiatudományi Kutatóintézete is orosz nukleáris üzemanyagot használ.

Szocsiban a XII. atomexpo nemzetközi fórumot 2022. november 21-22. rendezi meg a Roszatom, az atomenergetikai rendezvény lehetőséget teremt eszmecserére az iparági vezetők, a politikai döntéshozók és a vállalatvezetők között.

A szakmai találkozókon szó lesz az új technológiákról, a kis teljesítményű moduláris reaktorok fejlesztéséről, nukleáris üzemanyag ciklus zárásról, a fenntartható energetika irányába tett lépésekről — tájékoztattak a szervezők.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek