Az uniós biztos keményen nekiment Orbánéknak: Súlyos kritikákat fogalmazott meg Magyarországról

Az uniónak továbbra is aggályai vannak.

Amennyiben az Európai Bizottság megállapodik Magyarországgal a helyreállítási tervvel kapcsolatban, akkor a magyar kormány által javasolt reformintézkedéseket nagyon fontos lesz hatékonyan és erőteljesen végrehajtani — közölte Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos pénteken Brüsszelben.

Didier Reynders az uniós tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek pénteki tanácskozása után adott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint elmondta: a magyar igazságügyi függetlenség terén

az uniónak továbbra is aggályai vannak,

ezért fontos, hogy a magyar kormány foglalkozzon ezzel a területtel. Elmondta, Varga Judit igazságügyi miniszterrel tartott tárgyalásai nagyon konstruktív módon zajlottak ebben a kérdésben és „maximálisan kihasználták megbeszéléseiket a politikai befolyástól mentes magyar igazságszolgáltatás védelme érdekében”.

Az uniós biztos szerint ugyanakkor a legújabb fejlemények azt jelzik, hogy

a magyar igazságszolgáltatás függetlensége sürgős védelemre szorul.

Példaként felidézte, hogy júliusban az Országos Bírói Tanács megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke 2021-ben több bírót jogellenesen nevezett ki. Megjegyezte azt is, hogy a kormánypárti média lejárató kampányt folytatott az Országos Bírói Tanács két bírája ellen, miután találkoztak a magyarországi amerikai nagykövettel.

„Az ilyen személyes támadások indokolatlanul nagy nyomást gyakorolnak a bírói függetlenséget garantálni hivatott testületre és

súlyos jogállamisági aggályokat vetnek fel”

— hívta fel a figyelmet Didier Reynders.

  • A 7-es cikk szerinti eljárás keretében megtartott ötödik, pénteki meghallgatáson az uniós biztos rámutatott a jogállamiság magyarországi helyzetének több aggályos területére is.
  • A véleménynyilvánítás szabadságát illetően kiemelte, hogy a magyar médiafelügyeleti hatóság, a Médiatanács teljes egészében a kormánypárt által jelölt tagokból áll. A bizottság az uniós bírósághoz fordult, mert a Médiatanács megtagadta a független Klubrádió műsorszolgáltatásának megújítását, ami véleményünk szerint jogsértésnek minősül — emlékeztetett.
  • Az Európai Bizottság amiatt is az uniós bírósághoz fordult, mert azok a jogi rendelkezések, amelyek tiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan médiatartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg, sértik az uniós jogot, az emberi méltóságot és a megkülönböztetésmentesség elvét.
  • Didier Reynders ezeken túl felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedései, amelyeket az ukrajnai háborúra hivatkozva vezetett be, indokolatlanul beavatkoztak a vállalkozások működésébe.

„Ez a kép azt mutatja, hogy a jogállamiság számos területén még mindig elég jelentős aggályok vannak. Fontos azonban, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak”

— jelentette ki az uniós döntéshozó, hozzátéve, a bizottság mindig kész a párbeszédre.

Az MTI szerint Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben pénteken kijelentette: Magyarország mindent megtett azért, hogy az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében, a korábban kialkudott, az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő tizenhét vállalást határidőre teljesítse.

„Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között. A magyar országgyűlés szeptember óta a megegyezésen dolgozik és további tervek vannak az asztalán.

Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról. Magyarország minden olyan vállalást és javaslatot megfontolt, amelyek hozzá tudnak járulni az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságához”

— magyarázta Varga.

(MTI / napi.hu)

Valódi Hírek