Mi történt? Visszakozott a kormány, változtatnak a hatalmas felháborodást kiváltó törvényen

Nocsak.

Csütörtöki ülésén tárgyalt a Törvényalkotási Bizottság arról a törvényjavaslatról, amely például a szociális törvényt is átírná.

A Semjén Zsolt és Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslat meghatározza, hogy:

  • Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.
  • Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.
  • Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.
  • Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.
  • Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.

Fülöp Attila államtitkár beszélt arról, mit gondol a kormány a szociális feladatairól, szerinte ez csak a kommunizmusból maradt ránk, tarthatatlan, hogy az állam gondoskodjon az emberekről.

A Fidesz képviselői a csütörtöki ülésen átírták a javaslatot, a módosított változatban a hozzátartozók és az önkormányzat után már nem a karitatív szervezetek következnek, hanem rögtön az állam, ami az önkormányzatokhoz hasonlóan együttműködik a civil és egyházi karitatív szervezetekkel.

Azt is beleírták, hogy az emberek rokoni távolság szerint felelősek a saját rokonaikért.

(24.hu)

Valódi Hírek