FRISS: Itt az Alkotmánybíróság véleménye a botrányos KATA-törvényről

Sokakat hoztak kilátástalan helyzetbe a nyáron.

Az Alkotmánybíróság elutasította az ellenzéki képviselők kérelmét a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítás megsemmisítésére, részben mert nem elég meggyőzően érveltek, részben mert az Ab hatásköre az adókkal kapcsolatban korlátozott.

Az országgyűlés nyáron hozta meg azt a törvényt, amely az addig kata szerint adózók jelentős részét megfosztotta ettől a lehetőségtől. Csak kizárólag a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó vagy terméket értékesítő egyéni vállalkozók tarthatták meg ezt az adózási formát. Az ellenzék hamarosan bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

A beadvány szerint annak ellenére fogadták el a törvényt villámgyorsan, kivételes eljárásban, hogy ennek

semmi köze a háborús veszélyhez.

Gyorsan, kellő felkészülési időt nem adva lépett hatályba, ráadásul év közben, megzavarva „az adóalanyok jóhiszemű és megalapozott gazdasági várakozásait”. A jogszabály a panaszosok szerint diszkriminál vállalkozási tevékenységet folytató természetes személyek különböző csoportjai között, mert például az az egyéni vállalkozó, aki saját nyugdíjban részesül vagy egyetemista, nem választhatja a katá-t.

Az Ab Hörcherné Marosi Ildikó vezette tanácsa elutasító határozatában felidézi, hogy adóügyekben a testület hatásköre korlátozott. Ezt 2010-ben döntötte el a parlamenti többség, miután az Ab megsemmisítette a „pofátlan végkielégítésekre” kirótt 98 %-os büntetőadót. Azóta – ez került be a 2011-ben elfogadott Alaptörvénybe is – mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Alkotmánybíróság a központi költségvetésről és az adókról szóló törvényeket

„kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül, és ezek sérelme miatt semmisítheti meg”.

A kellő felkészülési idő vagy a törvény előtti megkülönböztetés tilalma nem tartozik ide.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek