Cáfolja a kormány állítását a szakértő: Ezért rizikós, ha fennakadás van a kőolajellátásban

A stratégiai tartalékok alacsony szintje ad némi okot az aggodalomra.

Az orosz rakétatámadásokat követően, kedden leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken. Többek között erről is beszéltek az ATV maiTÉMA című műsorában, ahol Holoda Attila ismert energetikai szakértő mellett Varju László, a DK alelnöke, rezsiügyi árnyékminiszter is kifejtették véleményüket az aktuális kérdésekben.

A műsor eredeti témája az energiapolitika várható alakulása lett volna az új energetikai minisztérium létrehozásának tükrében, illetve az új tárca élére kinevezett Lantos Csaba szerepvállalása.

A fejlemények okán azonban ez részben módosult, hiszen a keddi brutális orosz rakétatámadás kiiktatta a Barátság kőolajvezetéket. A hírek szerint ugyanis megsérült egy transzformátor-állomás, amely miatt az olaj továbbítását végző egyik szivattyú nem működik,

így nem érkezik egy ideig olaj Magyarországra.

Arra a felvetésre, hogy mennyire kell aggódni emiatt, Holoda Attila elmondta: a Molnak magának is és az államnak is vannak tartalék készletei, így ez nem tragédia. A szakértő megjegyezte, egy ilyen támadás aligha lehetett véletlen. Hozzátette: amennyiben valóban csak az áramellátást kell helyreállítani, az viszonylag egyszerű feladat.

Az energetikai szakértő ugyanakkor jelezte: komolyabb probléma akár a magyar ellátásban is jelentkezhetne, mivel a közvélekedéssel ellentétben

a stratégiai tartalékok szintje nem 90 napra elegendő,

az utóbbi időben ugyanis kifejezetten alacsony szinten állnak.

Mint elmondta, a stratégiai tartalékok szintje idén lecsökkent, és azóta sem lett teljesen visszatöltve. A szakértő szerint így 70-74 napra elegendő ez a tartalék.

A szakértő kitért rá, a háttérben elsősorban az áll, hogy a schwechati finomító leállása miatt az OMV számára szabadítottak fel a készletekből, majd később a Molnak is biztosítottak ebből. Igaz ennek visszatöltése nem történt meg azóta sem.

A Menedzsment Fórum megjegyezte: Nagy Márton a felelősséget az osztrák vállalatra hárította, míg az OMV ennek némileg ellenmondott, mikor a lap erről kérdezte a vállalatot.

(mfor.hu)

Valódi Hírek