Váratlan történelmi lépés az Európai Parlamenttől: Így keményít be Oroszországgal szemben

Erre még nem volt példa.

A jövő héten terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot az Európai Parlament.

Az Euronews információi szerint ugyanis három frakció, az Európai Néppárt, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a Renew Europe is erről szóló javaslatot fog benyújtani. A lap birtokába került néppárti dokumentum szerint

Oroszország megpróbálja megfélemlíteni és elpusztítani az ukrán nemzetet.

Az eset példa értékű, ugyanis még nem fordult elő olyan, hogy az EU a terrorizmus támogatói közé soroljon egy országot.

A lap megjegyezte, az Európai Parlament állásfoglalásai jogilag nem kötelező érvényűek, de komoly szimbolikus jelentőséggel bírnak.

Az Európai Néppárt által jegyzett javaslat úgy fogalmaz, Oroszország szándékosan követ el bűncselekményeket ukránok ellen, ezek között a civilek tömeges legyilkolása és az infrastruktúra rombolása is szerepel. A dokumentumban ezen túl, írnak emberrablásról, nemi erőszakról, kitelepítésekről, amiket terrorista cselekményeknek minősítenek.

„Az ilyen erőszakos terrorista cselekményeknek az orosz hadsereg részéről nincs katonai jelentőségük,

ezek célja kizárólag a terror.

Ehhez az Orosz Federáció reguláris és irreguláris alakulatait használják fel bűnözők és külföldi zsoldosok segítségével”

— olvasható a szövegben.

A képviselők hangsúlyozták:

az unió 27 tagállamának egyöntetűen terrorista államként kellene kezelnie Oroszországot.

Az Európai Unió terrorlistáján jelenleg 13 szervezet szerepel, köztük a Hamász és a Hezbollah katonai szárnya.

Ahhoz, hogy az EU ténylegesen is felvegye a listára Oroszországot, a 27 uniós tagállam egyöntetű támogatása szükséges.

A néppárti javaslat kitér arra is, hogy a diplomáciai kapcsolatokat is felszámolná Moszkvával. A néppárti képviselők azt is célkitűzésként fogalmazták meg, hogy az EU által befagyasztott orosz vagyontárgyakat kobozzák el, és fordítsák Ukrajna újjáépítésére.

A képviselők szerint az EU-nak fokozatosan meg kellene szüntetnie a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal és a tagországok mindegyikéből ki kellene utasítani az orosz nagyköveteket.

Az Európai Néppárté az Európai Parlament legnagyobb frakciója, mintegy 176 képviselővel. A lapnak jelezték, a szöveg még nem végleges, a testület a jövő héten kedden hoz döntést az ügyben.

(euronews.com)

Valódi Hírek