Itt van Pintér gerinctelen javaslata: Így szúr ki keményen a tartós ápolásra szoruló betegekkel

A szociális ellátórendszerre bízná az elfekvőket a belügyminiszter.

Pintér Sándor belügyminiszter a kórházak helyett a szociális ellátórendszerre bízná azoknak a tartós ápolásra és gondozásra szorulók ellátását, akik valójában nem igényelnek kórházi szintű ellátást, de az ápolási osztályokon (elfekvőkön) vannak.

Az új törvényjavaslat értelmében így a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek az ágyak, a személyzet és a betegek is. A betegek pedig dönthetnek: vagy hazamennek vagy maradnak, ám ha az utóbbit választják, akkor fizetniük kell.

Pintér Sándor törvényjavaslata, a párhuzamosságok felszámolására és a kórházi ellátás indokolatlanságára hivatkozva módosítaná a szakápolás jelenlegi rendszerét.

A javaslat mindezt azzal indokolja, hogy „a fekvőbeteg szakellátás ápolási ágyain fekvő betegek elsősorban ápolásra szorulnak, azaz mindennapi szükségleteiket, mint az étkezés, tisztálkodás, öltözködés nem tudják segítség nélkül megoldani,

többségük kórházi elhelyezése azonban már nem indokolt”.

Mindennek értelmében, az eddig a kórházak ápolási osztályain ellátottak helyzete jelentősen változna, mivel ellátásukért az egészségügyi terület helyett a szociális ellátórendszer felelne. A javaslat szerint ez nem jelentene feltétlenül fizikai változást a beteg esetében, hiszen szakápolási központokat hoznának létre e célra a szociális ellátórendszeren belül. Azonban a kórházi ápolási osztályokat átnevezhetik.

Egyelőre részletek még nem derültek ki a törvényjavaslatból, arról csak később hoznak döntést, hogy mely intézményeket érint az átadás-átvétel, és hol lesznek ezek a szakápolási központok.

Arról már a beteget eddig ellátó intézmény orvosa dönt, hogy a beteget az állapota alapján indokolt-e áthelyezni a szakápolási központba, vagy a kórházban marad.

Ha a beteg nem járul hozzá áthelyezéséhez, de az orvosa szerint nem indokolt a további kórházi ellátás, a szakellátást végző orvos a beteget hazaküldi.

Tehát a beteg így két választási lehetőség előtt áll: ha ellátása megoldható otthonában, vagy nem igényel további ápolást, akkor hazamegy, ha viszont a beteg elfogadja a szakápolási központot,

az ottani ellátásért fizetnie kell,

hiszen a javaslat szerint a betegnek át kell adnia a jövedelem- és vagyonnyilatkozatát a befogadó intézménynek, amely alapján annak vezetője meghatározza a fizetendő személyi térítési díjat.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint nagyon súlyos következményei lesznek az új javaslatnak, úgy gondolja, tömegek szorulhatnak ki az ellátásból.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg360-nak adott interjúban ezzel kapcsolatban elmondta:

„Megvan annak a veszélye, hogy a rendszerből kikerülők nem kapnak megfelelő ellátást, és nem lesz elég pénzük az ápolásuk finanszírozására”.

(hvg.hu)

Valódi Hírek