Győzelem: A civilek tiltakozása miatt mégsem építenek faaprító üzemet egy természetvédelmi területen

Példaértékű összefogás.

Váratlan jó hírt kaptak az Aszófőn élők, ugyanis mégsem épül meg a környezetromboló új faaprító üzem a nemzeti parki területekkel körülölelt faluban. A tiltakozók még óvatosak ugyan a hírrel kapcsolatban, de örülnek, hogy az önkormányzat – legalább is úgy tűnik – lemondott a falu további iparosításáról.

Helyi aktivisták népszavazás útján akarták megakadályozni a faaprító üzem létesítését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett, Tihany közvetlen közelében. Az önkormányzat az állította, csak egy zöldhulladék-feldolgozó üzemet készültek létrehozni, de most lemondtak a tervről, ugyanis a testület leszavazta a terület átminősítésének napirendre vételét.

November elején tartottak az ügyben lakossági fórumot a Tihany melletti, többszörösen is védett területen fekvő Aszófőn. A lakossági fórum összehívását az önkormányzat kezdeményezte, arra reagálva, hogy helyi lakosok egy csoportjának nyomására két képviselőjük népszavazást kezdeményezett a faaprító üzemmel kapcsolatban. Ugyanis a polgármester azt javasolta, minősítsenek ipari övezetté egy szántóként besorolt, nyolcezer négyzetméteres területet, ahol majd az aprító üzemet létrehoznák.

Az üzem ellen tiltakozó helyi lakosok azért demonstráltak, mert szerintük a településen az elmúlt években létrehozott sittlerakó és betonüzem is épp elég kárt tesz a természetben.

Az ügyet az önkormányzat tavaly kezdeményezett módosítási terve alapján napirendre is vették egy testületi ülésen, de ekkor az egyik testületi tag beterjesztette népszavazási igényét, aminek okán a döntést felfüggesztették, így az ügyről nem szavaztak.

A tervezett és egyelőre felfüggesztett beruházást ellenzők csoportja az Aszófő Hangja nevű szerveződés keretében hónapok óta igyekezett tájékoztatni a helyieket az általuk kifogásolt önkormányzati tervekről. A múlt héten tartott lakossági fórumra is készítettek szórólapot, ezen két oldalon keresztül sorolták a kifogásaikat, és kijelentették: a polgármester szerintük hangzatos szavakkal próbálta befolyásolni a közvéleményt az üzem ügyében.

Az Aszófő Hangja csoport aktivistája, Schmidt Attila a tervezett beruházással kapcsolatban a Szabad Európának hangsúlyozta: annak helyszíne ökológia puffer- (védő-) zóna, az út túloldala pedig Natura 2000-es védettségű terület, amit az önkormányzat által készíttetett tanulmány is elismert.

Az aszófői sittlerakó így festett 2022 novemberében:

Az aszófői sittlerakó 2022 novemberében

(szabadeuropa.hu)

Valódi Hírek