Most érkezett: Elárulták, mikor léphetnek magyarok a Holdra

Onnan legalább egy csomó minden látszik.

Az emberiség visszamegy a Holdra, mégpedig egy olyan rakétával, amelynek magyar műszerek lesznek a fedélzetén — jelentette be a Magyar Tudomány Ünnepén a magyar űrhajósprogram projektvezetője, Zábori Balázs.

A 33 éves fizikus az RTL szerint

a magyar űrkutatás egyik kulcsfigurája,

egyben űrkutatási rendszermérnökként az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen végzett hazai fejlesztések műszaki vezetője, továbbá tagja a magyar ESA-delegációnak, és űripari szaktanácsadóként segíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatási tevékenységét.

Ő továbbá a HUNOR, azaz a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző magyar űrhajósprogram projektvezetője is.

Zábori bejelentette, hogy az ESA most válogatja ki azokat az embereket, akiket szeretne eljuttatni a Holdra. Összesen 149 magyar jelentkezett a programba, nyolcan a kiválasztás második körébe is bejutottak.

„Ne felejtsük el azt, hogy Magyarország az Európai Űrügynökség tagja és az Európai Űrügynökség párhuzamosan Magyarországgal épp most csinálta az űrhajós válogatását, ahol lehet, hogy lesz magyar”

— fogalmazott.

Az ESA november 23-án jelenti be, hogy a 22 523 jelentkezőből, a második körös szűrés után végül kik kerülnek be az új európai űrhajósosztály soraiba.

2030-ig legalább egy, de akár három európai úrhajós is a Holdra léphet a program keretein belül.

„2036 jelenleg a legreálisabb dátum”

– válaszolta Zábori arra a kérdésre, mikor léphet magyar űrhajós a Holdra.

Valódi Hírek