Dobrev Klára bejelentette: Nem lesz Paks 2

Ebben az évben már nem fog pénz érkezni Magyarországra.

Dobrev Klára biztos benne, hogy ebben a formában nem lesz Paks 2. Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy egy elvi megállapodás létrejöjjön az Európai Unió és Magyarország között a helyreállítási alapról és a hétéves büdzséről. Többek között ezekről a kérdésekről is kifejtette álláspontját a DK árnyékkormányának vezetője a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában.

„Nem változott az elmúlt 20 évben, az állampolgárok túlnyomó többsége szerint Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van. A veszélyt a kormány jelenti, amit minden nap tapasztalunk”

— mondta Dobrev Klára a műsorban.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormányának vezetője szerint egy bizalmi viszonyt feltételez az, hogy Magyarország egy közösséghez – az EU-hoz vagy a NATO-hoz – tartozik, ami azért kell, hogy utána a magyarok érdekeit lehessen képviselni.

„Az elmúlt évek orbáni politikája oda vezetett, hogy a magyar kormányfő nem tényező”

— fogalmazott.

Dobrev szerint a magyar álláspontot senki nem tudja képviselni uniós szinten, mert már „legyintenek Orbánra”. Az árnyékkormány vezetője szégyennek nevezte azt, hogy Magyarország jelenleg az utolsó olyan ország, amelyik még nem hagyta jóvá Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

„Magyarországra az elmúlt egy évben egyetlen fillér új európai uniós támogatás sem érkezett, akkor amikor milliárdokat kaptak európai országok a helyreállítási alapból,

mi pedig még mindig nem kaptunk egy fillért sem, Orbán miatt”

— hívta fel a figyelmet Dobrev Klára az uniós forrásokkal kapcsolatban.

Dobrev Klára szerint más lenne most a helyzet Magyarországon, ha nem kellett volna sort keríteni a jogállamisági eljárásra, hiszen, ha érkeztek volna az uniós pénzek és azokat megfelelően költötte volna el a magyar kormány, akkor egészen máshogy nézne ki

  • a forint árfolyama,
  • az árak,
  • az egészségügy,
  • az oktatás,
  • az energiaszámlák.

Közölte: akármit is mond Navracsics Tibor,

ebben az évben már nem fog pénz érkezni Magyarországra.

Dorbrev Klára nem tartja kizártnak, hogy még idén lehet elvi megállapodás a hétéves büdzsé és a helyreállítási alap ügyében, azonban abban biztos, hogy belátható időn belül pénz nem fog érkezni. Dobrev Klára megjegyezte: lehetséges veszélynek tartja, hogy a helyreállítási alapból Magyarországnak szánt pénztől elesik a kormány, ha Orbán nem hajlandó érdemben változtatni a hatalomgyakorlási módszerein.

A politikus szerint európai szinten tiszteletreméltó az a teljesítmény, amit az európai országok megtettek az orosz energiafüggőség kérdésében. Véleménye szerint egyetlen ország van, akinél nem is látja a lépéseket annak irányába, hogy az orosz energiafüggőséget csökkentsék, az pedig Magyarország.

Közölte: 12 éve az Orbán-kormány mindent az orosz lapra – orosz gáz, kőolaj, orosz atomenergia – tett fel.

„Kipucolták a helyet a megújuló energiaforrásoknak, hogy helyet csináljanak Paks 2-nek.

Szerintem történelmi bűnt követtek el, és ennek most Magyarország issza meg az árát”

— hangsúlyozta az árnyékkormány vezetője.

„Még, akik atomenergia pártiak, azok is egyetértenek abban, hogy ebben a konstrukcióban Paks 2-t megépíteni, nagyon drága orosz hitelből, nem feltétlenül biztonságos orosz technológiával (…), így viszont öngyilkosság”

— mutatott rá a politikus, majd megjegyezte:

Paks 2 nem lesz, ilyen formában biztos vagyok benne, hogy nem lesz.

Mint részletezte, már a háború kitörése előtt is csúszásban volt Paks 2, és bár zajlik valamilyen pénzkifizetés és földmunka, „de a közelében sem vagyunk annak, hogy az atomerőmű készen legyen a közeljövőben, amire a szankciók pluszban rátettek”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a zöldszervezetek kutatásai azt jelzik, hogy a projekt tele van bizonytalansággal. Elmondta, nem szeretne egy olyan atomerőmű közelében lenni, ami kizárólag orosz technológiát tartalmaz. Hangsúlyozta: ilyen egyébként Európában már nincsen.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban elmondta: a kormány szankciókról szóló plakátkampányát ízléstelennek és hergelőnek tartja.

„Néha olyan ízléstelen mélységbe zuhant a magyar kormány kommunikációja, olyan erkölcstelenül állnak hozzá minden ilyen kérdéshez, ami egész egyszerűen felháborító”

— mondta, utalva a kormányzat bombás plakátjaira.

Dobrev Klára elmondta: a háború vége kizárólag Oroszország döntésén múlik.

Videó:

(Spirit FM)

Valódi Hírek