Újabb terheket ró a kormány az önkormányzatokra a rezsiválság közepén

Ez nem jöhet jól nekik.

A kormány ismét rendelettel módosított törvényt a háborús veszélyre hivatkozva: a szerdán este megjelent rendelet áthárította az önkormányzatokra a közvilágítás szabályozását, a közműhivatal a törvénytől eltérően nem szólhat ebbe bele.

Igaz, a rendelet azt is tartalmazza, hogy

„a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni”, de

érvénytelenít

minden olyan közvilágítási üzemeltetési engedélyt, illetve villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződést, amely „a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő”.

Továbbá a veszélyhelyzet idejére törlik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak azt a kötelezettségét, hogy ha veszélybe kerül a folyamatos közvilágítás, akkor a lámpák üzemeltetésére más közvilágítási engedélyest vagy elosztót jelöljön ki.

Ezzel a kormány ismét rendelettel módosított törvényt

a háborús veszélyre

hivatkozva.

A helyi rendeletalkotásra a települési önkormányzatokat hatalmazta fel a kormány, Budapesten pedig a kerületeket. A fővárosi önkormányzat csak az általa közvetlenül irányított Margitsziget világításáról rendelkezhet.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek