Most érkezett: Máris elfogyhat az egyik hatósági áras élelmiszer Magyarországon

Bármikor hiány lehet belőle a boltokban.

Beszámoltunk róla, hogy a kormányzat november 9-én jelentette be, hogy az eddigi hatósági áras termékek körét kiterjeszti az étkezési burgonyára és a tojásra is. A bejelentés alapján ez az étkezési burgonya minden fajtájára és típusára egyaránt vonatkozna. A magyarországi burgonyatermés azonban a fogyasztói igényeknek alig a felét képes kiszolgálni, a többit importból kell pótolni — írta az agrárszektor.hu.

Szerdán jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntése értelmében az étkezési burgonya és a friss tojás is hatósági áras lesz december 31-ig. Ezekre az élelmiszerekre a 2022. szeptember 30-án aktuális árak fognak vonatkozni, ez alól kivételek lesznek a nagybanki piacok.

Az Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanács (OBTT) szerint

a jelenlegi megfogalmazás a lehető legrosszabb forgatókönyvvel járna:

ugyanis a termelőknek meg kell vizsgálniuk az árakat, és ha az árstop tényleg valamennyi étkezési burgonyát érinti, akkor az egyedi árakat is eredményezhet az egyes kiszerelések és típusok tekintetében.

Szintén jelentős probléma az is, hogy idén a megszokott 40 tonna helyett 22,5 tonna/hektár termésátlag volt jellemző. Ez pedig azt jelenti, hogy bár az eddigi években a burgonya kitartott júniusig az újkrumpli szezonjáig, de

idén akár az év végére is eltűnhetnek a kínálatból a gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya.

Ebből következően Magyarország jelentős importra szorul: a fő beszállító országok

  • Hollandia,
  • Németország,
  • Franciaország,
  • és Írország.

A legnagyobb újburgonya beszállító Franciaország, ahonnan közel 8,75 tonna újburgonya érkezett Magyarországra a tavalyi év első 8 hónapjában.

(penzcentrum.hu)

Valódi Hírek