Összeszedték, mekkora vagyona van Rákay Philipnek — Nemrég újabb birtokkal bővült a birodalma

Van pénz.

A Fejér megyei Rácalmáson terjeszkedik tovább Rákay Philip birodalma: az Opten céginformációs rendszer adatbázisa szerint az egykori televíziós műsorvezető, NER-közeli üzletember egy hónappal ezelőtt Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. néven alapított új céget.

Az ingatlankereskedelemmel foglalkozó társaság adataiból nem sok részlet derül ki, székhelye Budapesten van, így rácalmási terveire sem lehet következtetni. Ugyanakkor Rákay a 24.hu kérdésére szűkszavúan elárulta, hogy a cég egy 42 hektáros ipari terület tulajdonosa, azon fejlesztéseket végez majd, és értékesíteni kívánja azt.

Ezek alapján sikerült azonosítani a területet, ami közvetlenül a Hankook gumiabroncsgyártó cég magyarországi központja mellett fekszik Rácalmás és Dunaújváros határában.

A csaknem fél Margit-szigetnyi területet a tulajdoni lap szerint az OTP Ingatlankezelő alapjától, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlanfejlesztő Alaptól vásárolta Rákay vállalkozása, a Norton Consulting Zrt., majd innen került át a frissen alapított cégbe.

Miközben Fejér megyében megjelenik, Rákay cége a hegymagasi Tarányi-présháztól megválna. Az éttermet 4 millió euróért, azaz körülbelül 1,65 milliárd forintért árulják. Ennek oka magánügy – válaszolt Rákay Philip az eladást firtató kérdésre.

A hirdetésben úgy fogalmaznak: a kúriához 1 hektár terület tartozik, ennek egy része parkosítva van, a teljes ingatlan elvehetetlen, lélegzetelállító szuperpanorámával rendelkezik a Balatonra, Badacsonyra, a szigligeti várra, a környező szőlőbirtokokra és tanúhegyekre.

Az ingatlan.com oldala szerint a Tarányi-présház most

a második legdrágább

balatoni birtok.

Hegymagastól csak pár kilométert kell autózni Badacsonytomajig, ahol egy másik ikonikus épület, a Ranolder-villa található. Ez 2020 áprilisa óta szintén Rákay Philip érdekeltségébe tartozik.

A jelentős felújításra szoruló ingatlan 2017 nyarán még Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István cégéhez tartozott. A BDPST Zrt. akkor banki követelésként vette meg a Ranolder-villát és a hozzá tartozó birtokot. Bár Badacsonytomaj önkormányzatának elővásárlási joga volt, a település polgármestere azt mondta, nincs százmillió forintjuk a vételár kifizetésére és további pénzük a felújításra.

Végül Tiborcz István is meggondolta magát, és 2018 augusztusában túladott az épületen. Az ingatlant megvásárló cég 135 millió forintos értéken vitte be a villát az újonnan létrehozott Ranolder Villa 1864 Kft.-be. Ezt a társaságot vásárolta meg a Rákay Philip kizárólagos tulajdonában álló Norton Consulting Zrt. A villa felújítása azután sem kezdődött meg, hogy Rákay érdekeltségébe került.

A villa szomszédságában egyébként Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, korábban a földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati birtoka áll. Az ő cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki.

Valódi Hírek