Most derült ki: Felkötheti a gatyát Varga Judit — Komoly igazságügyi reformokat is ígért a kormány az EU-s pénzekért cserébe

Még egy vétót is visszavonnának.

Számos jelentős igazságügyi reformot vállalt a magyar kormány az uniós pénzekért cserébe — derült ki abból a november 4-i dátumozású anyagból, amelyet a Politico szerzett meg.

A vállalások függvényében a magyar helyreállítási programot vagy a jövő héten, vagy az azt követő héten fogadná el az Európai Bizottság, utána pedig a december 6-i uniós pénzügyminiszteri ülésen a tagállamok döntenek majd róla, és pozitív elbírálás esetén Magyarország

megkaphatja a helyreállítási alap pénzeit.

A lap azt írja, hogy ennek érdekében a kormány feladhatja a vétóját a globális társasági minimumadó ügyében, amelyet az összes tagállam közül csak Magyarország ellenez, illetve támogathatja azt is, hogy Ukrajnának közös hitelfelvételből szerezzenek forrást.

Hozzáteszik, hogy amennyiben elfogadják a magyar helyreállítási programot, annak lesznek kritikusai az unión belül. A kritikák vélhetően arról fognak szólni, hogy a magyar kormány vállalásait nem szabad elhinni.

A lap emlékeztet, hogy a kormány eddig 17 korrupcióellenes intézkedést vállalt.

A cikk szerint a vállalásokat a jövő év első negyedévében mind végre is kell majd hajtani a civil szervezetekkel való konzultáció mentén, mert a kormány

csak a végrehajtás után

nyújthat be kifizetési kérelmet a helyreállítási pénzek esetén az Európai Bizottság felé.

A most kiszivárgott anyagban olyan vállalások vannak még, amelyek az Országos Bírósági Tanács (OBT) megerősítését szolgálják, például jogot kapna a testület, hogy kötelező erejű véleményt adjon ki az OBH elnöke által hozott számos, politikailag kinevezett döntésről.

Van ígéret arra is, hogy a kormány biztosítja az OBT függetlenségét, illetve a testület törvényjavaslatokat is tehetne a kormánynak.

Vállalták, hogy megreformálják a legfelsőbb bíróság szerepét betöltő Kúriát, illetve számos olyan biztosítékot is felsoroltak, amelyek célja, hogy a bíróságok függetlenül és a törvényeknek megfelelően járjanak el.

A kormány továbbá megfosztaná a kormányzati szerveket attól a lehetőségtől, hogy megtámadják a jogerős bírósági ítéleteket az Alkotmánybíróságon.

(via Portfolio)

 

Valódi Hírek