Kivonulnak Herszonból Putyin csapatai — Rengeteg orosz halottról beszélnek az ukránok

Már 60 ezer embert evakuáltak az oroszok.

Az orosz csapatok Herszonban próbálják kézre keríteni azokat a lakosokat, akik nem hajlandóak elhagyni az orosz megszállás alatt álló területet, mielőtt az orosz erők kivonulnának a Dnyeper nyugati partjáról a jobban védhető keleti partra.

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: a lakóknak el kell hagyniuk a várost – már több mint 60 ezer embert el is szállítottak az oroszok a frontvonalból.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának jelentése szerint az orosz erők továbbra is igyekeznek tartani az elfoglalt területet az ország déli részén. Beszámolójuk szerint a herszoni infrastruktúrát lerombolták, a várost kifosztották.

A The Guardian felidézte az ukrán külügyminisztérium jelentését, amely szerint az ukrán erők az elmúlt 24 órában újabb 600 orosz katonát öltek meg. Ezeket az információkat azonban független forrásból nem lehet megerősíteni, és eltérnek az orosz közlésektől.

A legutóbbi helyzetjelentés szerint további 12 drónt lőtt le Ukrajna, így ezek összesített száma 1462-re emelkedett.

Az ukrán hadsereg közlése szerint, mintegy 75 440 orosz katona esett el.

17 uniós ország közel 500 áramfejlesztőt küldött Ukrajnába, hogy így segítsen az orosz támadások okozta energiakrízisben.

Magyarország nincs a 17 ország között.

(theguardian.com / privatbankar.hu)

Valódi Hírek