Borús kilátások: A mostaninál is sokkal durvább élelmiszerárak jönnek Magyarországon

Ársokkra figyelmeztetnek a szakértők.

Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője, a portál Checklist című podcastjában beszélt az infláció problémáiról. A szakértő arra hívta fel a műsorban a figyelmet, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek ársokkja a következő hónapokban átgyűrűznek, átcsorognak a feldolgozott élelmiszerárak áraiba.

Az adásban elhangzott, hogy a pénzromlás tekintetében Magyarországon lehet a legnagyobb baj az egész Európai Unión belül. Ugyanis sehol nem drágultak olyan mértékben a feldolgozatlan élelmiszerek egy év alatt, mint hazánkban:

az áremelkedés üteme 40,4% volt.

Csupán két uniós országban volt ez a mutató 30% fölött, az összes többi országban közel sem volt ekkora a drágulás mértéke. Az uniós átlag pedig mindössze 16%.

A szakértő szerint ha egy ilyen erős ársokk éri élelmiszeroldalról a gazdaságot, akkor a feldolgozatlan élelmiszer magas árai óhatatlanul átgyűrűznek a feldolgozott élelmiszerárak áraiba. Elmondta, a következő hónapokban bekövetkezik ebben a szektorban is egy drágulási kör , amire korábban még az MNB is utalt.

Madár István arra is rámutatott, hogy csak jövő héten jön ki az októberi inflációs adat, de az Eurostat szeptemberi adatainak részletes vizsgálatából sok minden kiderül. Az adatok szerint csak a három balti ország előzte meg Magyarországot az inflációs rangsorban az uniós országokban, csupán ebben a négy országban haladja meg a 20%-ot az éves pénzromlás.

Arra a kérdésre, hogy hazánk miért áll ilyen rosszul az inflációval, a szakértő két fő tényezőt emelt ki:

  • Egyrészt sokat gyengült a forint, ami import termékek árába is gyorsan átgyűrűzik.
  • Másrészt az év elején nagyon erős jövedelemkiáramlás volt, vagyis volt kereslet a költségsokk idején is, így a kereskedők is bátrabban emelhették az árakat.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek