A NAV megcáfolta a Orbánékat: Felesleges hangulatkeltés volt adócsalóknak nevezni a katásokat

Az adatok mindent megmutatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kilenc év alatt a KATA-s adózók 2,5 százalékát ellenőrizte, ezalatt az idő alatt összesen kilencmilliárd forintot találtak, amit nem fizettek be a katások a költségvetésbe, derül ki a NAV mfor-nak adott válaszából.

Amikor a kormány júliusban bejelentette, hogy lényegében megszünteti a KATA-t, arra hivatkoztak, hogy a bújtatott fogalalkoztatás, és elmaradt befizetések 200-250 milliárd forint kiesést okoznak az államnak.

Az mfor szerint, ha valóban tömegek csaltak volna ezzel az adózási formával, akkor a szabálytalanul be nem fizetett kata összege is nagyjából 2,5 százaléka lenne a költségvetés teljes kata-bevételének. De valójában annak csak 0,06 százalékáról van szó.

A kilenc év alatt a kormány egyszer sem emelte meg a katások 50 ezer forintos havi tételes adóját, pedig azzal tudta volna növelni a bevételeit.

Amikor a kormány júliusban bejelentette, hogy lényegében megszünteti a KATA-t, arra hivatkoztak, hogy a bújtatott fogalalkoztatás, és elmaradt befizetések 200-250 milliárd forint kiesést okoznak az államnak. A kormány ezek után is folyamatosan próbálta hergelni a közvéleményt a tételes adózók ellen, Orbán Viktor odáig ment, hogy adócsalóknak nevezte őket.

Valódi Hírek