Most érkezett: Népszavazást írhatnak ki a Debrecenbe tervezett környezetromboló kínai akkumulátorgyárról

30 nap áll rendelkezésre összegyűjteni az aláírásokat.

A törvényi határidő lejártáig senki sem támadta meg az LMP népszavazási kezdeményezését, így a párt a jövő héten megkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy végül népszavazás útján lehessen dönteni Debrecenben a CATL kínai óriásvállalat akkumulátorgyárának sorsáról — írta a Debreciner információi alapján a Mérce.

Ahhoz, hogy kiírják a népszavazást, mintegy 34 ezer érvényes támogató aláírás összegyűjtése szükséges. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a helyi választási iroda vezetője hitelesítse az aláírásgyűjtő ívek mintáit. Az LMP szerint az érvénytelen ajánlások miatt legalább 40 ezer támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy végül kiírják a referendumot. Az aláírások összegyűjtésére a hitelesítéstől számítva 30 nap áll a rendelkezésre.

Korábban beszámoltunk a kínai gigaberuházásról, ami elsöprő tiltakozási hullámot indított el. Rengeteg a kérdőjel a kínai projekt körül, többek között a térségben nincs elég víz az üzem ellátáshoz, a gyártás első öt évét pedig a magyar adófizetők finanszíroznák.

„Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben”

— jelentette be az állami médiának korábban Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó:

Veszélybe kerülhet Debrecen ivóvize a kínai akkumulátorgyár miatt

.

Valódi Hírek