Meghátráltak Putyinék: Kivonhatja csapatait az orosz hadsereg Herszonból

Az oroszok feladhatják a megszállt ukrán területeket.

Eltűnt az orosz zászló a herszoni tartományi kormányzat épületéről Ukrajnában, amit lehangoltan vett tudomásul egy Putyin-párti orosz blogger, ugyanis az eset arra utalhat, hogy az orosz megszállók feladhatják a várost. Amennyiben ez bekövetkezik, annak történelmi jelentősége lenne.

A Moscow Times tudósítása szerint, eltűnt az orosz zászló a dél-ukrajnai Herszon tartomány azonos nevű fővárosában lévő kormányzati épületről, jelentette egy orosz háborúpárti blogger a Telegram közösségi portálon . Vlagyimir Putyin háborúpárti politikáját lelkesen támogató Alekszander Koc közölte a hírt. Megjegyezte, a környező épületeken még ott vannak az orosz zászlók.

Az elmúlt hetek során Oroszország több tízezer civilt telepített át a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partjáról a folyó bal partjára, miután az ukrán hadsereg csapatai megközelítették a tartományi fővárost.

A zászló eltűnése az első jele lehet annak, hogy az orosz hadsereg úgy döntött, nem próbálkozik a megszállt területek megtartásával.

Herszon az egyetlen tartományi főváros, amit az oroszoknak sikerült elfoglalniuk a február végén indított Ukrajna elleni háborúban. Kirill Sztremojszov, a Moszkva által kinevezett helyi adminisztráció vezetőhelyettese arra figyelmeztetett a napokban, hogy az orosz hadsereg visszahúzódhat a folyó bal partjára a következő napokban.

Erősíti ezeket a várakozásokat az a fotósorozat, amelyen hat ukrán találat látható a megsérült Antonyivkai közúti híd mellett létesített orosz pontonhídon, ami vélhetően az folyótól északra lévő orosz csapatok fő utánpótlási útvonala volt. A találatokat vélhetően az ukrán hadsereg amerikai HIMARS rakétavető rendszereivel vihették be.

Herszon visszaszerzése nagy nyereség lenne az ukránoknak, ugyanis ezzel a Dnyeper túloldalára szoríthatnák az oroszokat, akik így elvesztenék a lehetőséget, hogy a szárazföldön keletről támadják Odesszát.

(meduza.io / napi.hu)

Valódi Hírek