Botrány: A Magyar Turisztikai Ügynökség 2,3 milliárd forint közpénzt kapott egy dokumentumfilmre, ami el sem készült

Az ügyben feljelentést tettek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,3 milliárd forint közpénzt kapott egy dokumentumfilm elkészítésére, illetve az ehhez kapcsolódó könyv kiadására és rendezvények szervezésére, melynek teljesítési határideje 2019. december 31. volt — írta a 444.hu. A rendőrség szerint azonban, gyanúja sem merül fel a bűncselekménynek.

A portál felidézte, 2018. március 3-án az „Itthon vagy!” című műsorában Guller Zoltán, az MTÜ akkori vezérigazgatója elárulta, hogy az akkoriban tervezett új országimázskampány kidolgozásába többek között a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel is tevékeny szerepet vállal.

Guller Zoltán nyilatkozata után, 2018 nyarán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyélbe is ütött egy szerződést a fentebb említett új imázskampány keretében. Ennek értelmében

2,3 milliárd forintot utaltak át az MTÜ-nek a Kárpát-medence értékeit bemutató kreatív dokumentumfilm elkészítésére,

illetve az ehhez kapcsolódó könyv kiadására és rendezvények szervezésére. A teljesítés határideje 2019. december 31. volt.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy ez a 2,3 milliárd forint több, mint a Hadik Andrásról készült jelmezes magyar történelmi nagyjátékfilm teljes költségvetése, ami nem került többe kétmilliárd forintnál.

A különös reklámfilmre 2021 őszétől Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is megpróbált rátalálni. Először az MTÜ-nél próbálkozott, akik ahelyett, hogy megmutatták volna az elkészült filmet, először 45 nap haladékot kértek a járvány elleni védekezésre hivatkozva, majd ennek letelte után egymondatos levélben közölték:

„a kért adatok tekintetében nem minősülnek adatközlőnek”.

Hadházy ezt követően a filmet megrendelő Miniszterelnökséghez fordult, ám tőlük sem kapott választ az ügyben.

A képviselő végül 2022 szeptemberében feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúja miatt. Most pedig erre érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály gazdaságvédelmi osztályának válasza.

A válaszban Mikó Attila őrnagy közölte: gyanú alapján akkor lehet nyomozást indítani, ha a rendőrségnek olyan adatai vannak, amelyek alapján „nagyobb valószínűséggel következtethetnek a bűncselekmény elkövetésére mint annak meg nem történtére”.

Ezek után az őrnagy tényként kezelve, az alábbi megállapításokat sorolta fel:

  • Az MTÜ pénzt kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a filmre, az ahhoz kapcsolódó könyv elkészítésére és kapcsolódó rendezvényekre.
  • Az elkészült produktummal kapcsolatban „semmilyen tájékoztatáshoz nem lehet hozzáférni”.
  • A film, a könyv és a kapcsolódó rendezvény „egyetlen médiumban sem jelent meg”.

Majd ezekből az őrnagy, arra a megállapításra jutott, hogy mindez

„bűncselekmény gyanúját nem alapozza meg”.

Amennyiben kételkednénk, a portál közölte az eredeti dokumentum részletét:

(444.hu)

Valódi Hírek