A DK polgármesterei tiltakoznak: A kormány ne államosítsa a rendelőket!

Az iskolák államosításának sem lett jó vége.

Az Orbán-kormány új javaslata szerint elveszik az önkormányzatoktól, és az állami rendszerhez csatolják azt a 80-85 önkormányzati szakrendelőt, amelyeket 2012-ben nem sikerült államosítani.

— erről beszélt Szaniszló Sándor önkormányzatokért felelős árnyékminiszter.

„Ezek az intézmények mindmáig sikeresen működnek szakmai és finanszírozási szempontból is. Ez a döntés nem csak az önkormányzati autonómia tovább csorbítását jelenti, de a szakmai következményei is súlyosak lesznek.”

— sorolta a politikus.

Hozzátette: az Orbán-kormány tovább növeli a káoszt és az egészségügy válságát, ezért a DK polgármesterei tiltakoznak a szakrendelők államosítása ellen.

„A drámai hatás egyrészt pénzügyi: az önkormányzatok évente 50-60 milliárd Ft-tal támogatják a saját szakrendelőjük működését és fejlesztését – államosítás során ez az összeg eltűnik a finanszírozásból, és a rendelkezésre álló költségvetés felett mostantól az állami szervezetek rendelkezhetnek a szokásosan korrupt módon.

A drámai hatás másrészt munkaügyi és szakmai: ha a szakrendelőket a területileg illetékes kórházhoz csatolják, az ott dolgozók munkaviszonya erre a munkahelyre fog szólni. Az egészségügyi dolgozók vezényelhetővé válnak, változó munkahelyeken fognak dolgozni, és ez várhatóan

tömeges elvándorlással

fog járni.”

— magyarázta Szaniszló Sándor.

Elmondta: a DK szerint bebizonyosodott, hogy hová vezetett az iskolák államosítása, ezek miatt is zajlanak több tízezres tüntetések országszerte. Az Orbán-kormány most úgy döntött, hogy a magyar egészségügy maradék részét is bedönti, kórházak, osztályok bezárása után, miközben orvosok, háziorvosok és ápolók ezrei hiányoznak a rendszerből.

Videó:

Valódi Hírek