Rétvári Bence úgy tudja, azért tüntetnek az oktatásért, mert ők mindent megtesznek a tanárokért

Különösen fejezte ki magát az államtitkár.

„A kormány örül annak, hogy az oktatás helyzetéről vitáznak szerdán a parlamentben, mert az »több okból is fontos és hasznos«” — mondta Rétvári Bence, belügyi államtitkár az oktatás helyzetéről tartott vita első felszólalójaként, amit az ellenzéki képviselők hívtak össze.

A Telex beszámolója szerint Rétvári azt mondta, nekik is vannak pedagógus ismerőseik, így – mint mondta – „az oktatás számunkra személyes ügy, nem száraz politika.

Mi nemcsak szavakban, de tettekben is a pedagógusok mellett állunk”.

A „Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről” elnevezésű vita összehívását az MSZP, a DK, a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik képviselői közösen kezdeményezték, amire szerintük azért van szükség, mert „a közoktatásban a rendszerváltás óta nem kezdődött még tanév ilyen pattanásig feszült légkörben, mint idén szeptemberben”, és „a szeptember óta eltelt időben a feszültség hétről-hétre nő, aminek elsődleges oka, hogy a pedagógusok jogos követeléseire és tiltakozására

a kormányzat tárgyalás helyett rideg elnyomással reagált”.

Az ellenzék szerint eljött az ideje annak, hogy érdemi párbeszéd kezdődjön a közoktatás helyzetéről.

A vitát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének a képviselői – mintegy 90-en – a helyszínen követték végig.

Rétvári Bence beszédében azt is felsorolta, miket tett „a baloldal”, amikor kormányon volt, és elpanaszolta azt is, hogy Brüsszel is „elvesz mindent, amink van” a szankciós politikával, mert emiatt az energetikai cégek kezében landol az a pénz, amiből a magyar kormány pedagógusbéreket emelne. Azt mondta, a Fidesz-KDNP tiszteli a tanárokat, és béreket emel.

„Létrehozták a krétát, iskolákat és óvodákat újítottak fel, többre emelték a kötelező tornaórákat, ingyenessé tették a második szakképzettséget, bevezették a wifit az iskolákba”

— magyarázta az államtitkár.

Rétvári úgy tartja, senki nem mondhatja, hogy a kormány nem veszi komolyan a pedagógusokat, mert – szerinte – egyeztettek a szakszervezetekkel, és jövő héten újra egyeztetni fognak. Megjegyezte: közben az ellenzék szerinte „szelfizgetni” megy ki a tüntetésekre, ezzel pedig „rátelepednek” ezekre a demonstrációkra. Majd ezek után azt kérte az ellenzéktől, ezentúl ne szavazzanak meg semmi olyat Brüsszelben, ami akadályozza a pedagógusbéremelést, és „végre egyszer szavazzanak a tanárok mellett,

mert a pedagógusok megérdemlik, hogy jobb és baloldal összefogjon értük”.

Maruzsa Zoltán államtitkár mindehhez hozzátette: a magyar diákok eredményei az évek során a mérések szerint nagyon jók voltak, ahogy „a járvány időszakában is megállta a helyét a magyar köznevelési rendszer”. Maruzsa hozzátette, 2006-ban még 183 ezer oktató volt, 2008-ra ez a leépítések miatt 169 ezerre csökkent.

A momentumos Tóth Endre szerint amit a kormánypárti képviselők „csodálatos képként felfestettek, az nem találkozik a valósággal”.

„Ha egy diák bemegy egy magyar iskolába, a nyolcvanas években érezheti magát, közben kabátban kell vacognia 18 fokban”

— mondta a politikus, hozzátéve, majd arról kérdezte a fideszes képviselőket, „hogy lehet az, hogy van olyan tanár, aki tizenkét év után is kétszázezer forint körül keres?”. A képviselő szerint itt az ideje, hogy a kormány befejezze a pedagógusok becsmérlését, visszaadja a sztrájkjogukat, és visszahelyezzék pozícióiakba a kirúgott tanárokat.

Szabó Szabolcs elmondta, jelenleg kizsákmányolják a pedagógusokat, a sztrájkhoz való jogukat pedig „kiherélték”. A szintén momentumos Gelencsér Ferenc ezután azt kérte a kormánytól, hozzanak létre egy önálló oktatási minisztériumot, és legyen az országnak egy olyan oktatási minisztere, aki nem rendőr.

Barkóczi Balázs DK-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy

a magyar pedagógusok fizetése a 26. legalacsonyabb az unióban, és a szakma nagy része 50 év felett van.

A politikus ezek után feltette a kérdést a kormánypártoknak, hogy „mit gondolnak, ki fog majd úgy tanárnak menni, hogy egy hirdetés alapján egy iskolában a takarítók többet keresnek a tanároknál?”.

„A jéghegy felé sodródó Titanic kapitányának több terve volt a válságkezelésre, mint önöknek”

— jelentette ki Barkóczi Balázs, hozzátéve, most már senki nem várja el a kormánytól, hogy ezt a helyzetet megoldja, mert azt majd megteszi a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya.

(telex.hu)

Valódi Hírek