Feljelentették az orbánista „szakértőt” egy veszélyes hazugsága miatt

Ennek következménye lesz.

Georg Spöttle, a PestiTV nevű kormánypropaganda-csatorna egyik alkalmazottja és „sztárja” a Pesti Srácok nevű társoldalon közölt videójában azt állította: ukrán tisztségviselők nyomást helyeznek az USA kormányára, hogy adjanak nekik kazettás bombát — erről számoltunk be szerdán délelőtt.

A műsorvezető feje mögött megjelent egy felvétel, amelyen egy repülőgépből ledobott bombából szétszóródott lövedékek látszódnak. Hozzátette: ilyen jellegű eszközt már bemutattak az ukránok a donbászi régióban.

Ez egy valós felvétel, hogy az ukránok a Donbaszban mit műveltek, tehát ennek a háborúnak azért vannak okai is

— jelentette ki Spöttle a Vlagyimir Putyin hadserege által lerohant Ukrajna ellenében.

Ezt követően kijelentette:

{É}n nem rejtem véka alá a nézeteimet,

én ebben a háborúban maximálisan Oroszországot támogatom.

A videó érdekessége, hogy az valójában nem az orosz-ukrán háborúban készült. A bombát 2016-ban dobta le egy orosz vadászgép a szíriai Aleppo egyik negyedében.

A Spöttle által felhasznált videón elhomályosították a logót. Abból kiderült volna: nem az ukránok bombázták a felvételen az oroszokat, hanem utóbbiak támadták a szíreket.

A Bellingcat nevű oknyomozó oldalon arról írtak: valóban használtak az orosz-ukrán konfliktusban 2014 óta kazettás bombákat, azonban a jelek szerint túlnyomó részt az oroszok dobták le azokat.

Tompos Márton Momentum-szóvivő Facebook-oldalán jelentette be, hogy hírhamisítás miatt feljelenti Spöttlét. Bejegyzésében arról írt, hogy bár a Fidesz-közeli médiumok hosszú ideje tolják Putyin szekerét, azonban a konkrét hírhamisításra még nem akadt példa.

(Tompos Márton/Facebook)

Valódi Hírek