Brutális mértékben drágul januártól a temetkezés is, leginkább a hamvasztás ára emelkedhet

Már temetkezést is elérte az orbáni rezsinövelés.

„A krematóriumoknál a gázárak emelkednek, és nagyon sok az üzemanyag-áremelés. Nem ársapkás üzemanyagot tankolnak a vállalkozások, így ez nagyon befolyásolja a szállítási költséget. Ez egyrészt közvetlenül érinti a vállalkozásokat, másrészt begyűrűzik, hogy a kellékeket szállítók is kénytelenek emelni”

— összegezte az RTL Híradónak Lányiné Kakas Magdolna, a Télizöld Kegyeleti Szolgálat vezérigazgatója.

Hozzátette: éppen ezért legalább tizenöt százalékos költségemelkedéssel számol. Mint elmondta, 550 ezer forint alatt nehéz megoldani egy koporsós temetést, az urnás akkor kerül 180 ezerbe, ha a hozzátartozók az urnát hazaviszik. Vidéken némileg alacsonyabbak lehetnek az árak, a KSH szeptemberi adatai szerint egy koporsós temetés 336 ezer forintba, a hamvasztás szórás 239 ezerbe került átlagosan.

A jövőben ezek az árak emelkedhetnek.

A temetkezési vállalkozók szakmai szervezetei Orbán Viktor kormányát közösen kérték, hogy visszakerülhessenek a rezsicsökkentéssel védett körbe. Az RTL megkeresésére a kabinet úgy válaszolt: több munkahelyvédelmi és gazdaságvédelmi intézkedést hoztak, ezek állnak a temetkezési vállalkozások rendelkezésére is.

Videó:

(rtl.hu)

Valódi Hírek