Áll a bál: Orbánék brazil barátja nem ismeri el a vereségét, miközben hívei felgyújtják az országot

Ilyen szövetségesei vannak a magyar kormánynak.

Magyar idő szerint tegnap éjjel 11-kor derült ki, hogy Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztást. 60,3 millió szavazatot kapott, szemben Jair Bolsonaro 58,2 milliójával.

A regnáló elnök azonban

azóta sem ismerte el

a vereségét.

A máskor megszállottan twitterező Bolsonaro egyetlen posztot rakott ki tegnap éjjel, egy idézetet az Efezusiakhoz írt levélből:

„Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

A rejtélyes üzenetet sokféleképpen lehet értelmezni, és a feszültség egyre nő, mivel Bolsonaro a választási kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer. Ha tényleg így döntene, azzal súlyos politikai válsághelyzetet idézne elő, legfőbb támogatójához, Donald Trumphoz hasonlóan.

Az megnyugvásra adhat okot, hogy a világpolitika legfontosabb szereplői siettek gratulálni Lulának, ezzel demonstrálva, hogy elfogadják az eredményt. Így tett az amerikai, az orosz és a francia elnök, a kínai pártfőtitkár és a brit miniszterelnök is.

A helyi média szerint Bolsonaro és fiai

bezárkóztak az elnöki palotába.

A legnagyobb brazil lap, a Globo közben arról ír, hogy míg a fél ország azt találgatja, mit csinálhat most épp Bolsonaro, erre eddig egyetlen választ kaptak: a jelek szerint az elnök és felesége kikövette egymást az Instagramon.

Eközben az elnök fanatikus hívei azonban nem várták meg a Legenda – ahogy ők nevezik – iránymutatását, és megbénították a közlekedést legalább 16 államban, hogy tiltakozzanak az elcsalt választások miatt.

A főleg kamionosok által alkotott úttorlaszok országszerte 211 ponton akadályozták vagy akadályozzák a forgalmat, és gyújtogatásokról is érkeztek hírek.

(via 444.hu)

Valódi Hírek