Ma kiderül, megbukik-e Orbán egyik legfontosabb szövetségese

Már zajlik a szavazás.

Vasárnap tartják a brazíliai elnökválasztás második fordulóját, amelyen a korábbi elnök, Lula da Silva, illetve a jelenlegi államfő, Jair Bolsonaro mérkőzik meg egymással.

A hivatalban lévő elnök Orbán Viktor közeli szövetségese,

aki még kampányolni is hajlandó volt Bolsonaro sikeréért. Az elnök politikája nagyban hasonlít a magyar kormányfőéhez, azonban még nála is veszélyesebb politikai aktorként ismert.

Bolsonaro elnöksége idején hozzájárult a világ tüdejeként is ismert brazíliai esőerdőkben található fák kitermeléséhez, amely miatt nemzetközi tiltakozás tört ki. További megbotránkoztató ismérve a koronavírus-tagadás, így nagy felelőssége van abban, hogy közel 700 ezer ember hunyt el a fertőzés következtében.

Lula da Silva, a regnáló elnök ellenfele Bolsonarót megelőzően vezette az országot, és az előző, 2018-as választáson azért nem indulhatott, mert korrupciós vádakkal börtönben ült. A döntést azonban a későbbiekben felülbírálták, így a 76 éves baloldali exelnök újra megmérettetheti magát.

Az első fordulóban Lula győzött a szavazatok 48,4%-ával, míg Bolsonaro 43,2%-ot szerzett.

Ez az eredmény meglepően szoros ahhoz képest, amit a közvélemény-kutatók a voksolást megelőzően jósoltak: Lula kiütéses, 10-15%-os előnyét prognosztizálták, és arra is esély volt, hogy akár az első fordulóban megválasszák.

A vártnál szorosabb verseny arra mutat rá, hogy a választás nem lefutott. A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a két jelölt fej fej mellett áll, így

ma este bármi előfordulhat.

(infostart.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek