„A magyaroknak elegük lett a zsarnokságból” — Novák Katalin megdöbbentő beszédet mondott Kanadában

Ilyet sem gyakran hallunk.

A magyarokat szeretik és elismerik

Kanada Ontario tartományában, az itteni magyar közösség pedig ugyanúgy számíthat Magyarországra, mint Kanadára

— jelentette ki a köztársasági elnök szombaton Torontóban, ahol részt vett a magyar örökség hónapjának záróestéjén.

Novák Katalin hangsúlyozta, egyszerre lehetséges 100 százalékban magyarként és 100 százalékban kanadaiként élni, és a helyi magyar közösség tagjainak címezve szavait kijelentette, hogy 100 százalékban tartja magát a Magyarországon élő magyarok elnökének és egyben a kanadai magyarok elnökének is. Kötelességének nevezte, hogy tudjon róluk, törődjön velük és büszke legyen rájuk.

Biztosította hallgatóságát arról, hogy amiként az ontariói magyarok számíthatnak a tartományra, és Kanadára, ugyanúgy számíthatnak Magyarországra és államfőjére is.

Azt állította, államfői időszakának kezdetén elkötelezte magát, hogy azért dolgozik majd, hogy a magyarokat jobban értsék és elismerjék a világban; utazásai során a nemzetközi partnereknek is szeretne egy valósághűbb képet bemutatni Magyarországról.

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Kanadában Ontario tartomány parlamentje úgy döntött, minden október a magyar örökség hónapja, ami óriási tisztelet az itt élő magyar családok, egyben minden magyar, különösen 1956 hősei előtt.

Novák Katalin azt mondta, az október különleges hónap a magyarok számára, a „szabadság hónapja”, amikor a magyarok ünneplik nagyszerű magyarok tetteit, akik elnyerték a világ elismerését, de a világ nem volt elég bátor ahhoz, hogy segítséget nyújtson az 1956 októberében Budapesten elkezdett forradalom befejezéséhez.

Hatvanhat évvel ezelőtt

a magyaroknak elegük lett a terrorból,

a marxizmus doktrínájából és az életük minden területére betolakodó zsarnokságból

— mondta kissé áthallásos beszédében, amely akár az Orbán-kormány poilitikájára is vonatkozhatna.

Kiemelte azt is, 2022 különleges év abból a szempontból, hogy a forradalom óta eltelt 66 év fele az elnyomó rezsim alatt telt, másik fele viszont már a szabadságban, és a magyarok örökre ragaszkodnak szabadságukhoz.

Nagyszerű lenne, ha a magyarok ma minden erejükkel a jövő felé fordulhatnának, és ezért is olyan drámai, hogy a szomszédságban háború dúl és a világ egészét sújtja az energiaválság — mondta a köztársasági elnök.

Hozzátette, hogy a „békénket ma ismét veszély fenyegeti„, Európát egészében rengeti meg a Magyarország szomszédjában dúló háború, amely a régió békéjét, stabilitását és biztonságát veszélyezteti.

Az Ukrajna területi integritását fenyegető háborúnak mielőbb véget kell érnie

— jelentette ki Novák Katalin. A XXI. század nem lehet ismét a háború évszázada Európában, amelyben Kelet és Nyugat egymás ellen fesztül, ezt nem lehet megengedni – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin az ünnepségen a Magyar Érdemrend kitüntetést adta át a magyar származású professzornak, az 56-os szülők gyermekeként született Radványi Lászlónak, az Ontario Rákkutató Intézet elnökének, és Michael Tibollónak Ontario tartományi kormány olasz származású tagjának, aki egyik kezdeményezője volt annak, hogy tartományi törvénybe foglalják a magyar örökség hónapját.

Novák Katalin kanadai látogatásának első hivatalos napján, pénteken találkozott a Torontóban tartózkodó kutatóval, Karikó Katalinnal, aki csütörtökön megkapta Kanada egyik legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését a Gairdner-díjat.

A találkozóról a köztársasági elnök a közösségi médiában többi között azt írta, jó volt hallani, hogy Karikó Katalin számára is milyen fontos a család, valamint a kutató által elért eredményekre utalva megjegyezte, „büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar édesanya ma a követendő példa sok kislány és fiatal női kutató számára„.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek