Lázár János kiütötte a biztosítékot vészjósló szónoklatával Szegeden

„Szegeden nem a városnak van egyeteme, hanem az egyetemnek van városa” — jelentette ki Lázár János Szegeden egy avatáson.

Lázár János eddig nem sokszor szónokolt nyilvánosan Szegeden nagyközönség előtt, ám az egyetem jogi kari épületének pénteki átadóján ez most mégis megtörtént — számolt be róla a Magyar Narancs.

Lázár volt már korábban Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő, volt parlamenti Fidesz-frakcióvezető és Miniszterelnökséget vezető miniszter is, az elmúlt években pedig többször is megcélozta, hogy politikai tényező legyen a baloldali irányítású városban, ám erre irányuló törekvései csak részben vezettek „eredményre”.

Ezek közé tartozik, hogy a helyi egyetem jelenlegi rektorának, Rovó Lászlónak a kinevezését sokan éppen Lázár János aknamunkájának tulajdonítják.

Lázár, mint jelenlegi építési és beruházási miniszter volt pénteken az egyetem vendége, ahol a teljes felújításon átesett jogi kar épületét avatták fel. A miniszter egyébként korábban éppen itt végezte jogi tanulmányait, meghívása valószínűleg ezzel is összefüggött.

A provokatív kijelentéseiről is ismert politikus itt elmondott szónoklatában is hű marad önmagához, amikor minden konkrétum nélkül arról magyarázott, hogy

„Szegednek vissza kell kapnia azt a rangját, amit 1920-ban a városnak szántak”

— tett ezzel egyértelmű utalást a város trianoni határrendezést követő újrapozícionálására. Lázár viszont egyetlen szóval sem fejtette ki, hogy miért nem éri el Szeged országosan azt a rangját, amit szerinte kellene. A népes hallgatóság közül többen

vészjóslónak minősítették Lázár kijelentését.

Lázár a beszédében elhangzó kijelentéseket feltehetően nagy tudatossággal tervezte meg, ezért is volt figyelemre méltó egy másik, pénteki épületavatón elhangzott kijelentése, amikor azt mondta:

„Szegeden nem a városnak van egyeteme, hanem az egyetemnek van városa”.

A lap megjegyezte, hogy nem tudni pontosan, hogy a provokáción és a zavarkeltésen túl, mi értelme lehet alá-fölérendeltségi viszonyt képezni normális esetben egymással együttműködő felek között.

(magyarnarancs.hu)

Valódi Hírek