Döntöttek Orbánék: Már a hadiállapot elrendelése előtt büntethetővé válnak, akik elkerülnék a sorozást

„Ide más típusú büntetési tételek kellettek”.

Még a nyáron fogadták el egy salátatörvényben az Orbán Viktor miniszterelnök fizetését is megemelő büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, amelyben a katonai jog területén vezettek be változtatásokat. Így november 1-jétől megérkezik a könnyebben elrendelhető szükségállapot és az „összehangolt védelmi tevékenység” is — írta a Telex.

A Btk. ezen módosításával egy 2012-ben hatályba lépett rendelkezést módosítottak, miszerint a kibúvás a katonai szolgálat alól és a hadkötelezettség teljesítésének korlátozására vonatkozó rendelkezések akkor is alkalmazhatók, ha a kormány még csak benyújtotta a hadiállapotról szóló javaslatot. Így nem kell megvárni, míg hivatalosan is elrendelik a hadiállapotot.

Mindezek értelmében azok, akik nem akarnak bevonulni, vagy próbálják megakadályozni, hogy besorozzák őket, szinte

azonnal büntethetővé válnak.

A lap az üggyel kapcsolatban megkérdezte a honvédelmi bizottság fideszes elnökét, Kósa Lajost és Harangozó Tamást, MSZP-s alelnököt is. Kósa Lajos így magyarázta a Btk. módosítását:

„Ha rendkívüli jogrendi helyzetben mondjuk hadiállapot van, és érvénybe lép a hadkötelezettség, akkor azok számára, akik a honvédség kötelékében teljesítenek szolgálatot, lehetséges büntetés ugye a szolgálattól való eltiltás, na most hadi helyzetben ennek nincs sok értelme,

ide más típusú büntetési tételek kellettek”.

Harangozó Tamás elmondta: azért volt szükség a Btk. módosítására, hogy az Országgyűlés hadiállapotra vonatkozó döntése előtt felmérhessék a behívásra várók egészségi állapotát, hogy a behívás minél hamarabb megtörténjen. Ugyanis ez a rendelkezés lehetővé teszi, hogy az alkalmassági vizsgálat már a hadiállapot kihirdetése előtt elkezdődjön.

Mindezen túl, bevezettek egy teljesen új fogalmat is, az úgynevezett „összehangolt védelmi tevékenységet”. Ennek pedig az indoklás szerint az a célja, hogy „súlyos, elhúzódó, kormányzati beavatkozást igénylő válsághelyzetekben az ország védelmét és biztonságát szolgáló erők közös, összehangolt igénybevétele biztosított legyen”.

Hogy miért nem adott tájékoztatást korábban a kormányzat az „összehangolt védelmi tevékenység” ügyében, azt pedig nem lehet tudni.

(telex.hu)

Valódi Hírek