„Orbán maffiaállamot épít Magyarországon”: Dermesztő képet vázolt a Kossuth-díjas író

Nincsen túl jó véleménnyel a nemzetvezetőről és pártjáról.

Nádas Péter, Kossuth-díjas magyar író, a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában, amit a 444.hu szemlézett úgy látja, Orbán Magyarországa egyfajta maffiaállamot épít.

„Úgy tűnik, a felvilágosodás nem működik. Antropológiai Szempontból valószínűleg nem fedi le az ember teljes szubsztanciáját”

— értékelte Nádas Péter író, aki szerint a világ robbanás felé sodródik, mert „nem a dolgok iránti érdeklődés, hanem az önérdek uralkodik”.

A világ jelenlegi állapota mellett a magyar valóságról is meglehetősen negatív képet festett. Az író úgy látja, Magyarország regresszív szakaszba lépett történelmében.

„Ez visszavezet minket egy autoriter rezsimhez, amelyet azonban demokratikusan választottak meg”

— jelentette ki Nádas Péter.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor diktátor-e, úgy felelt: „Ez autokrácia. Ő a párt” . Az író az orbáni pártrendszer eltér a korábbi magyar egypártrendszertől, mert azokat „a szürke eminenciások jellemezték”.

„Szürke, alaktalan emberek voltak. A Fidesznél, Orbán pártjánál nincsenek profil nélküli emberek, hanem érdekekkel rendelkező emberek vannak. Zürichben, Berlinben és New Yorkban ezt nem értik. Moszkvában megértik”

— mondta.

A riporter felvetésére, miszerint ez úgy hangzik, mint egy maffia, igennel válaszolt.

„Igen ez egyfajta kelet-európai maffia, és nagyon erősen kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához”

— jelentette ki.

Az író ugyanakkor megjegyezte, Orbán nem emiatt Putyin támogatója. A riporter felidézte, hogy a magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon: „Miért volt itt Magyarország készenlétben? Ukrajna ellen harcolni?”

Valószínűleg a magyar miniszterelnök kapott néhány ígéretet Putyintól”

— mondta az író.

(nzz.ch / 444.hu)

Valódi Hírek