A neves katolikus teológus megvédte a tanárai érdekében felszólaló diáklányt

Azért nem csak szemétet kap Pankotai Lili.

Pankotai Lili az lány aki az október 23-ai tüntetésen slammelt. A diák helyenként obszcén szavakat használt, és olyan mondatokkal rukkolt elő, mint hogy az iskolája egy „apa férfi, az anya nő”-iskola, de az ő generációja már „leszarja”, hogy ki az anya és ki az apa, a lényeg, hogy szeresse a gyereket.

A diáklány szavaitól saját iskolájának, buzgómócsing fideszes igazgatója elhatárolódott. Szerinte ugyanis „nem illeszthető össze a keresztény értékrenddel” Pankotai felszólalása.

Ami még ettől is durvább volt, ahogy a Fidesz-alapító polgárháborús uszító, a férfiklimaxot látványosan rosszul viselő Bayer Zsolt gusztustalan stílusban írt blogján a diáklányról.

De hogy ne csak rossz dolgok kövezzék Pankotai útját, most nyilvános bátorító levelet írt neki Perintfalvi Rita teológus.

Szavait változtatás nélkül közöljük:

„Gondolkodtam azon, hogy én is írok egy nyílt levelet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatójához Nyisztor Zsolthoz, aki tegnap egy közleményében elhatárolódott a vasárnapi tüntetésen való slammelésedtől, mégpedig arra hivatkozva, hogy annak tartalma és narratívája nem összeegyeztethető »a keresztény értékekkel«.

Aztán arra is gondoltam, hogy egyenesen a ciszterci rend apátjának, Bérczi László Bernátnak kellene írnom. Mégis úgy döntöttem, hogy inkább Neked írok. Azért nyílt levelet, mert úgy gondolom, ami most Veled történik az nem csupán személyes, hanem politikai ügy is. Ezért kell róla nyíltan beszélnünk és a nyilvánosság erejével

Melléd állnunk minél többünknek.

Még nem tudjuk, hogy konkrétan meddig megy el az iskolád vezetése a megbüntetésedben, de sok minden körvonalazódni látszik. Én, aki katolikus teológus vagyok belülről ismerem a rendszert, annak dinamikáját, az egyháznak az aktuális kormányzattal való összefonódását, ezért le tudom vonni a magam következtetéseit. Ezeket szeretném megosztani Veled.

Mielőtt erre rátérnék, el kell, hogy mondjam, fantasztikus érzés volt vasárnap a tüntetésen megtapasztalni azt, hogy a generációd és benne Te elkezdtetek nyíltan politizálni, mégpedig tisztán, világosan és nagyon keményen. És igazatok is van, mert itt a Ti jövőtöket tették tönkre!

Hiszen Ti vagytok, ahogy mondod a »k*baszott jövő«. Olyan politikusok tették ezt, akiknek semmi nem számít, csak a saját önző pénzéhségük és a hatalomhoz való perverz ragaszkodásuk, aminek megtartása érdekében feláldoznak bárkit és bármit.

Az oktásügyet úgy egészében, a benne levő pedagógusokkal, és Veletek diákokkal együtt. Járulékos veszteség vagytok csupán a szemükben. Persze a kormánypolitikusok gyerekei luxus magánintézményekben tanulnak, így nekik nem fáj, ami Veletek történik. Érzéketlenek és közönyösek, ezért nem akarják meghallani a hetek óta egyre erősödő és durvuló kiáltásotokat.

A Te slammelésed volt ennek a kiáltásnak a csúcsa!

Mert most már ekkora a düh Bennetek! Mi, akik ellenzéki módon gondolkodunk, értünk Titeket és értjük a Te kiáltásodat is. És értjük a keménységét, az obszcenitását is!

Az is nagyon bátor dolog volt Tőled, hogy ezt a brutálisan kemény verset éppen egy egyházi gimnázium diákjaként slammelted el. Nem ismerem a pécsi ciszterci gimnáziumot, így nem tudok véleményt alkotni a tanáraidról. Két lehetőség van: 1. vagy azért voltál ennyire bátor és kemény, mert ezt tőlük tanultad, 2. azért voltál ennyire bátor és kemény, mert eddig ennyire elnyomták a szabadságvágyadat.

A magyar katolikus berkeken belül általában nem tűrik azt, hogy valakinek önálló véleménye legyen.

Azt pedig főként nem, hogy ezt a nyilvánosság előtt is elmondja. Ha pedig történetesen nő az illető, akkor meg úgy ugranak rá, mint az elszabadult láncos kutyák. És ezt teszik most Veled is. Láttam a kormánysajtó és Fidesz csicskasajtó összes mocskolódását, láttam az érzelmileg-lelkileg és szexuálisan bántalmazó kommentek hadát a közösségi média oldaladon.

Láttam, hogy a tömeg meg akart lincselni és a kirúgásodat követelték. Így egészen biztos vagyok benne, hogy százával mentek a levelek az iskola igazgatójának és az apátnak, hogy tényleg meg kell büntetni Téged.

Ez egy jól bejáratott módszer. Nyomást gyakorolnak az egyházi vezetőkre.

Ezt tették az idén, az áprilisi választások után velem is, amikor a magyar vezérkar – püspöki kar – megpróbált kirugatni a grazi munkahelyemről. Csak azért, mert elmondtam azt, hogy az egyházaknak nem krisztusi küldetése a pártpolitizálás és főleg nem egy jogtipró, az emberi jogokat lábbal taposó, a demokráciánkat bedaráló kormányzat melletti aktív kampányolás.

De ilyesmit nem lehet már itt büntetlenül kimondani. S a büntetés soha nem nyílt. Nem néznek az arcodba, nem képesek a szemedbe mondani. Hátulról jönnek, sunyi és alattomos módon. Pont úgy, mint a szexuális bántalmazási ügyekkel kapcsolatban.

Semmilyen transzparencia nincsen, csak eltussolás van, no meg egy-két kirakatügy, hogy mutassák, történik valami. De igazából nem történik és nem is történhet semmi, mert az egyházak kezét lefogta a hatalom.

Lili, úgy gondolom, hogy Te ügyed egy politikai ügy. És bármilyen büntetést is szabjanak ki, azt nem azért kapod, mert szerintük trágár volt a megszólalásod, hanem azért, mert politikai véleményt nyilvánítottál. Ráadásul egy egyházi gimnázium diákjaként. Mit is írt az igazgatód?

Nem tud azonosulni a felszólalásod »tartalmával és narratívájával«. Nem azt írta, hogy neki nem tetszett vagy méltatlan volt a stílus, a forma. Vagyis neki nem az obszcén szavakkal volt baja, hanem azzal, hogy elmondtad »A generációm vállalja fel a hivalkodást, hogy leszarjuk, ki az anya, és ki az apa, csak szeresse azt a gyereket, akit a ti nemzedéketek nem mert felnevelni sem.«

No meg ez a rész, amikor a szerelemről beszéltél: »A faszomat bele az ideológiákba, mert mi már merünk azok lenni, akik akarunk valójában, de a kispista nem meri megmondani, hogy amúgy ezt a fiút szereti a szomszéd faluban.«

Te nekimentél a kereszténydemokrata maszlaggal leöntött kormányideológia alappillérének,

ráadásul nagy nyilvánosság előtt. Nyisztor Zsoltnak ezzel van baja. És mivel az egyházak az állam pénzcsapján csüngenek, egészen biztos vagyok benne, hogy azonnal ment is a telefon. Tudjuk mit mondtak benne.

Kedves Lili, most igen nagy lelkierőre van szükséged, mert az, amin keresztülmész borasztóan nagy leli teher. Hidd el én pontosan tudom. Ilyenkor egyetlen dolog segíthet abban, hogy erős tudj maradni és ne roppanj össze, hogy minél többen Melléd állunk és támogatunk. Mert ez a védőháló erőtér, nagyon sokféle szempontból. Rám és ránk számíthatsz, csak szólj, miben segítsünk!”

.

Valódi Hírek