Bíróság elé állíthatják Hadházy Ákost, miután az Országgyűlés felfüggesztette a mentelmi jogát

Így döntött a fideszes többség.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn felfüggesztette Hadházy Ákos mentelmi jogát a Komlói Járásbíróság kérésére. A döntés annak ellenére született, hogy a mentelmi bizottság kérte: ne függessze fel a független képviselő mentességét.

A politikust május 29-én jelentette fel Kisvaszar polgármestere, miután Hadházy azt mondta, hogy

a településen ellopták a hátrányos helyzetű romák felzárkóztatására szánt EU-s forrásokat.

A képviselő a parlament alakuló üléséne nem vett részt, helyette Kisvaszaron volt, hogy beszámoljon a fenti ügyről. A polgármester sérelmezte Hadházy állításait, és bíróságra sietett.

A parlamenti hagyományok alapján nem szokás megszavazni a mentelmi jog felfüggesztését a magánvádas eljárásokban, azonban a fenti esetben a fideszes többség máshogy döntött — annak ellenére is, hogy

a mentelmi bizottság azt kérte, ne vegyék el a képviselő mentességét.

Hadházy a Telexnek azt mondta: tiszta a lelkiismerete, és minden korábbi állítását kellően megalapozottnak tartja.

{A} bíróság előtti eljárás lehetőséget adhat arra, hogy olyan információhoz jussunk, amelyeket átadhatunk annak a nyomozóhatóságnak, amely a feljelentésnél nem akart kinyomozni”

— mondta Hadházy.

Az Országgyűlés a független politikus mellett Csárdi Antal LMP-s és Novák Előd Mi Hazánk-politikus mentelmi jogát is felfüggesztette. Előbbi esetében egy a vád közokirat-hamisítás gyanúja, utóbbi ellen pedig garázdaság és rongálás miatt emeltek vádat.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek