Borult a bili: Kiderültek Orbánék háborús hazugságai — Rogán már az elején „lehetőségként” tekintett az orosz invázióra

Ennek az oknyomozó anyagnak nagyon nem fognak örülni.

Februárban még arról beszélt Orbán Viktor kormányzati források szerint, hogy nem számít háborúra — derült ki a Direkt36 oknyomozó anyagából.

Noha a berlini konferencián a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy ő már februárban látta Putyinon, hogy „el van szállva”, és tudta, hogy baj van, az oknyomozó portál forrásai szerint ennek pontosan az ellenkezőjét állította akkor itthon.

Ismert, hogy Orbán Viktor február elsején látogatott Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon, és azzal számolt, hogy egy néhány fős delegációt bevihet magával. Az oroszok azonban az utolsó pillanatban megüzenték, hogy

csak ő és a tolmácsa lehet jelen a találkozón.

Ezen a magyarok meglepődtek, de a koronavírustól való félelemnek tudták be a szigorítást.

A találkozón főleg technikai kérdésekről, a Paks2-ről volt szó, noha Orbán leginkább a gázellátásról akart volna tárgyalni.

A cikk szerint a miniszterelnök belső körben azt magyarázta februárban, hogy

nem számít háborúra,

és erről beszélt február 16-án is a Fidesz parlamenti frakciójának zárt találkozóján is.

Sőt, az orosz támadás előtt egy nappal a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője, Béres János azt mondta a titkosszolgálatok vezetői tájékoztatóján, hogy ugyan az USA számít az orosz támadásra, ők teljesen más következtetésre jutottak.

A Direkt36 azt írja, hogy az Egyesült Államok megpróbálta meggyőzni Orbán környezetét arról, hogy Putyin le fogja rohanni Ukrajnát, olyannyira, hogy a budapesti nagykövetség már tavaly novemberben szállította az írásbeli jegyzékeket a háborús készülődésről a Külügyminisztériumnak.

Mindebből következik, hogy a magyar kormányt teljesen felkészületlenül és

váratlanul érte a háború.

A háború kitörésére a fentiek ellenére gyorsan reagáltak, Rogán Antal ugyanis már február 24-én összehívta a kormányzati propagandagépezet kulcsembereit, hogy a kommunikációs stratégiáról tájékoztassa őket.

Itt azokat a paneleket is megosztotta a résztvevőkkel, amelyekre a következő hetek kormányzati kommunikációja épült.

A megbeszélésen elhangzottakról értesülő kormányzati forrás szerint Rogán

„lehetőségként”

beszélt a háborúról.

Azt mondta, a válsághelyzetek rendszerint erősítik a hivatalban lévő kormányokat. Orbán pedig – Rogán szerint – az ilyen helyzetekben jól szokott szerepelni, ahogy ezt tette a koronavírus-járvány alatt is, amikor kórházakba látogatott és fogadta a reptéri szállítmányokat.

Annak ellenére ugyanis, hogy Orbánék nem számítottak a háborúra, egy kormányzati forrás szerint a biztonság kedvéért már az év eleje óta – ahogy elkezdtek terjedni a háborús veszélyről megjelenő hírek – megrendeltek felméréseket arról, hogy mit gondolnak a választók egy esetleges konfliktusról.

A cikk szerint március 21-én volt egy parlamenti tanácskozás, amelyen Orbán a háborús helyzetet elemezte. Orbán szerint a konfliktus gyökere, hogy az USA le akarja választani Európát az olcsó orosz energiáról, amivel az európai termékek ára magasabb lesz, és ezzel az Egyesült Államok versenyelőnybe kerül a globális piacokon.

Akkor azt mondta, hogy

Ukrajna nem fogja megnyerni a háborút.

 

Valódi Hírek