Nem hiszed el: Nevetséges indokkal magyarázta az államtitkár, hogy miért hagyják magukra az embereket

Majd megoldja más.

Kedd éjjel jelent meg a törvényjavaslat, miszerint ezentúl az egyén felelős elsősorban saját maga szociális biztonságáért, az állam csak utolsó lehetőségként merülhetne fel.

Fülöp Attilát, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt még a törvényjavaslat megjelenése előtt kérdezte a Máltai Szeretetszolgálat magazinja, arról, hogy miért nevezték át „szociális ügyekről” az általa irányított területet.

„Régi vita zárult le, ami arról szólt, honnan közelítsük meg a szociális gondoskodás folyamatát. A kommunizmus öröksége volt még az a szemléletmód, hogy a szociális problémákat az állam oldja meg, ez persze álságos és tarthatatlan volt. Ha viszont gondoskodásról beszélünk, az ott kezdődik, hogy a szociális problémát oldja meg az egyén és a család, ha erre nem képesek, segítsen a helyi közösség, és csak ez után lépjen be az önkormányzat, vagy az állam”

— indokolta a döntést az államtitkár.

Az új törvény értelmében az állam csak akkor lépne fel, ha az egyházi intézmények kudarcot vallottak.

Fülöp elmondta, hogy az egész ellátórendszer 50 százalékáért felelnek az egyházak, a gyermekvédelemben ez 75 százalék, azon belül a nevelőszülői területen pedig majdnem 100 százalék.

„Fontos megjegyezni, ez nem azt jelenti, hogy az állam kivonul erről a területről, vagy másra ruházza a kötelezettségeit, hanem arról, hogy a gondoskodást nyújtó intézmények működtetését olyan szervezetekre bízza, amelyek ezt akarják, értik és tudják is. Az elkötelezettségük pedig eléggé nyilvánvaló”

— tette hozzá az államtitkár.

Valódi Hírek