FRISS: Orbánék a saját kudarcukat ismerik be a most megjelent nyelvvizsgáról szóló törvényjavaslattal

Új rendszer jöhet.

Eltörlik a nyelvvizsga-követelményt eltörlik. Az egyetemek a jövőben maguk határozhatják meg, milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól, és maguk szervezhetik meg az ehhez szükséges képzéseket is

– derül ki egy most megjelent törvénymódosító javaslatból, ami több más ponton is változtat a feltéteken.

Ha az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor az egyetemek saját hatáskörben írhatnak elő idegen nyelvi követelményeket, és dönthetnek „a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról”.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyetemeknek maguknak kell gondoskodnia „az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról és a szaknyelvi ismeretek megfelelő méréséről”.

Az új szabályokat felmenő rendszerben vezetik be, de az oklevelet nyelvvizsga hiányában nem szerző hallgatók is mentesülnek a nyelvvizsga letétele alól

– olvasható a javaslatban.

A szövegben az is áll, hogy az egyetemek a képzést már megkezdett hallgatóknak előírhatnak olyan idegen szaknyelvi képzést, amelyet tudásméréssel zárnak. Ennek nyelvi követelményei azonban nem lehetnek szigorúbbak, mint amelyeket korábban a felsőoktatási törvény vagy a képzési és kimeneti követelmény előírt. Nem lehet előírni ilyen nyelvi képzést annak a hallgatónak, aki a korábban előírt nyelvvizsgával rendelkezik.

Fellazítják a követelményt a doktori képzésnél is.

„A doktori képzés bejutási feltételeként előírt nyelvvizsga helyébe a doktori szabályzat szerinti nyelvismeret kerül”

– részletezik a dokumentumban.

Míg a korábbi szabályok két idegen nyelvnek a tudományterület műveléséhez szükséges ismeretét írták elő, a jövőben az egyetem maga határozhat meg egy vagy több ilyen nyelvet a doktori szabályzatban.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek