Varga Judit már „szakérti” azt is, amit nem kéne: Egy apró részletet azonban elfelejt

Azt mondta, nem szabad utat engedni az ideológiai harcoknak.

Magyarország minden olyan európai uniós javaslatot támogat, amely az energiaellátás sokféleségét segíti, ami azt jelenti, hogy az energiafüggőséget diverzifikációra kell felcserélni — jelentette ki Varga Judit Luxembourgban.

Varga Judit az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése előtt, újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette, hogy „Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek az energiaellátás biztonságát veszélyeztetnék”.

„Nem szabad utat engedni az ideológiai harcoknak, amelyek ebben a helyzetben az Európai Unió versenyképességét, gazdaságát is veszélyeztetik”

— magyarázta.

Varga szerint az energiaellátás sokféleségét kell támogatni és csővezetékeket kell építeni, mert nyugatról nem tud annyi energia Közép-Európába érkezni, mint amennyire szükség lenne. Vélekedése szerint az a fontos, hogy Európa asztalán több, legalább négy-hat ajánlat legyen különböző energiabeszállítók részéről.

Vargát a jogállamisági eljárásról és a helyreállítási pénzekről is kérdezték, amitől össze is kavarodott az igazságügyi miniszter. Varga ugyanis megismételte, hogy Magyarország elkötelezett, hogy teljesítse az Európai Bizottságnak tett vállalásait, és menetrend szerint fogják őket teljesíteni. Varga úgy véli, emellett az is jó lenne,

ha a baloldal nem akadályozná, hogy a helyreállítási alapból lehessen finanszírozni a pedagógusok béremelését.

Varga azt sem hagyta szó nélkül, hogy kiderült, a lengyelek addig nem kapnak pénzt sem a helyreállítási alapból és a kohéziós alapból, amíg a varsói kormány nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos feltételeket.

„Sajnálatos a jelenség, amikor intézmények közötti hatalmi harcnak eshetnek áldozatul egyes tagállamok”

— vélekedett.

„Ebben a helyzetben csak az energiáról és a gazdasági kérdésekről kellene legmagasabb szinten beszélgetni,

és nem arról, hogyan zsarolnak politikai ideológia alapján egyes országokat és teljesen erkölcstelen módon tartanak vissza forrásokat”

— fogalmazott, elhallgatva, hogy a lengyelek által is aláírt megállapodás szerint a pénz kifizetésének alapfeltétele, hogy Varsó végrehajtsa a számára előírt igazságügyi reformokat.

(hvg.hu)

Valódi Hírek