Most érkezett: Nekiment az uniós biztos Orbánnak a hazug EU-ellenes kampánya miatt

Félrevezető hazugságként értékelte Orbánék újabb húzását.

„Brüsszel egy város” — így kommentálta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja magyar újságírók előtt az Orbán-kormány „brüsszelezését”, és hogy a „brüsszeli szankciók” vezettek inflációhoz és gazdasági válsághoz Magyarországon.

A hvg.hu beszámolója szerint az uniós biztos arra emlékeztetett, hogy miközben több olyan Kreml-közeli orosz személyiség ellen fogadtak el szankciós intézkedéseket, akiknek közük van „ehhez a tragikus háborúhoz”, nem sújtották büntetőintézkedésekkel a nyersolaj, és a földgázimportot sem. Egyúttal reagált Orbánék ezzel kapcsolatos félrevezető, hazugságoktól és tévedésektől hemzsegő kommunikációjára is.

„Az Európai Bizottság nem fogad el szankciókat, a nyolc szankciós csomag mindegyikét a tagállamokat tömörítő Európai Tanács fogadta el, méghozzá egyhangú döntéssel –

vagyis a magyar kormány jóváhagyásával.

Az Európai Bizottságnak nincs döntési jogköre, javaslatot tehet, és az elfogadott jogszabályokat végrehajtja”

— összegezte a francia politikus.

Thierry Breton részben a jogállamisági eljárás keretében folyó diskurzus kedvéért látogatott el Budapestre, s ebben a témában folytatott megbeszélést Orbán Viktorral, valamint Varga Judit igazságügyi miniszterrel is. Jelezte, úgy számít, az Orbán-kormány november 19-ig teljesíti azt a 17 pontból álló kötelezettségvállalás-csomagot, amelyről az Európai Bizottsággal állapodott meg. Mint elmondta, ő azért van itt, hogy felhívja a kormány figyelmét az elfogadott menetrendre.

Emlékeztetett, a magyar kormány legfontosabb vállalásainak eleme a közbeszerzések átláthatóságára, és korrupciós kockázatainak csökkentésére irányuló jogszabály-módosítások. Ezen szabályok tekintetében várnak el finomhangolást az Orbán-kormánytól.

Az uniós biztos Varga Judittal a jogállamisági eljáráson kívül, a média szabályozására tett bizottsági javaslatról is tárgyalt, amely közösségi hatáskörbe vonná a szerkesztői szabadság garanciájának, a közmédia függetlenségének, az újságírók megfigyelésének, a kormányzati hirdetéseknek és a pluralizmusnak a felügyeletét és megakadályozná a túlzott tulajdonosi koncentrációt.

A biztost kérdezték a magyarországi üzemanyagárstoppal kapcsolatban is. Az Európai Bizottság azért kezdeményezett eljárást Magyarországgal szemben, mert az üzemanyagok esetében a hatósági, 480 forintos ár csak a magyar rendszámmal rendelkező járművek számára elérhető,

ami sérti a belső piac semlegességi elvén alapuló szabályait.

Thierry Breton ezzel kapcsolatban elmondta, a magyarországi árstoppal kapcsolatos eljárás végkimenetele attól függ majd, hogy európai szinten milyen eredményre jutnak az energiaárakkal kapcsolatban.

(hvg.hu)

Valódi Hírek