Kiderült, meddig tart még a súlyos élelmiszer-drágulás: Nem sok jóra lehet számítani

Akár jövő év februárjáig is kitarthat a drágulás.

Raskó György agrárközgazdász szerint az élelmiszerek folyamatos drágulásának számos oka van. A nyári aszály miatt 1000 milliárd forint körüli veszteséggel kell megküzdeniük a magyar gazdáknak és a mezőgazdaság nagy energiaigénye sem kedvez a folyamatoknak.

„A vetést ugyanis most kell elvégezni, az ehhez szükséges gázt és elektromos áramot pedig csak elképesztően magas áron tudják megvásárolni a gazdák.

A termelők nagy része ezzel nem tud mit kezdeni, egyszerűen felteszi a kezét”

— fogalmazott az rtl.hu-nak Raskó György, aki szerint a bajt csak fokozza, hogy a műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest.

„Összességében tehát elképesztő mértékű költségemelkedéssel tudják csak elvégezni a szükséges munkálatokat a gazdák a mezőgazdasági alapanyagok termelése során, ez pedig tovább gyűrűzik az állattartókhoz is, hiszen a megtermelt búza, kukorica árának növekedése nagyon komoly hatással van erre az ágazatra is, nem beszélve arról, hogy fűteni kell a kiscsibének, a malacnak, ez is egy olyan pluszköltség, ami elkerülhetetlen”

— összegezte a szakértő.

Raskó György szerint, ugyan volt egy rövid, féléves visszaesés a világpiacon, de a kukorica, a búza és az árpa ismét drágul, ezért nem sok jóra számít a következő időszakban.

„Magyarországon, egy év alatt összesen 35 százalékkal nőttek az élelmiszerárak,

míg az Európai Unióban mindössze 18 százalékos átlagról lehet beszélni. Mindehhez érdemes hozzátenni még azt is, hogy Magyarországon egyelőre ársapka van érvényben bizonyos élelmiszerekre, amit ha január elsejével megszüntetnek, akkor néhány alapvető élelmiszer, elsősorban a növényi olaj, a napraforgóolaj jelentősen drágulni fog”

— hívta fel a figyelmet Raskó György, hozzátéve, hogy a végtelenségig növekvő árakat a kereslet csökkenése állíthatja meg, hiszen a fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik Magyarországon.

Videó:

(rtl.hu)

Valódi Hírek