Donald Trump volt főtanácsadója nagyon kiosztotta Orbánt, amiért megadta magát Putyinéknak

Úgy látja, Orbán árt Magyarországnak.

Azt gondolom, Magyarország politikája nagyon sok kellemetlenséget okoz mind a NATO-nak, mind az Európai Uniónak. Elfogadhatatlan ugyanis mindkét perspektívából, hogy egy olyan országgal tartja a kapcsolatot, amely ellensége mindkét közösségnek — mondta John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet, Donald Trump korábbi amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója a Klubrádiónak adott interjújában.

A politikus elmondta: nagyon jól emlékszik, amikor Magyarország mindent megtett azért, hogy megkapja a NATO-tagságot, és megszabaduljon a szovjet fennhatóságtól, és ezért nem is érti, hogyan tudták ilyen gyorsan elfelejteni ezt az időszakot az emberek.

„Csak bizakodni tudok, hogy a fiatal nemzedék felfogja, hogy

amit Orbán Viktor tesz, azzal az országnak árt, mert gyakorlatilag megadja magát az oroszoknak”

— tette hozzá John Bolton.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kifejtette: Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezetten arra játszik, hogy a konfliktus a télig húzódjon, hogy így a nyugati gazdaságok számára még súlyosabb legyen az energiaválság, és hogy recesszióba süllyedjenek az európai országok.

Ennek a vége pedig az lehet, hogy az embereknek Franciaországban és Németországban is elegük lesz, a nyugat-európai országok pedig egyszerűen kényszerből nyomás alá fogják helyezni Ukrajnát a háború befejezése érdekében.

Ami a béke lehetőségeit illeti, John Bolton jelezte:

semmi értelmét nem látja, hogy a NATO vagy Ukrajna tárgyaljon Oroszországgal,

ő azzal a Sanna Marin finn miniszterelnökkel ért egyet, akit megkérdeztek, mikor fog véget érni a háború, és úgy fogalmazott, akkor, amikor az oroszok kivonulnak Ukrajnából.

Arra, hogy Ukrajna belátható időn belül NATO-tag lesz, John Bolton nem sok esélyt lát, ezt az észak-atlanti szerződés egyik cikkelye ki is zárja minden olyan ország esetében, amelynek idegen katonai egységek vannak a területén.

„Emlékeztetni szeretnék arra, amikor George Bush 2008 áprilisában Európában javasolta Grúzia és Ukrajna gyorsított felvételét a NATO-ba. És bizony akkor Franciaország és Németország is ellenkezett”

— hívta fel a figyelmet.

A kérdésre, hogy egyetért-e Orbán Viktorral, aki szerint ha ma Donald Trump ülne a Fehér Házban, akkor nem is tört volna ki az orosz-ukrán háború, úgy válaszolt, teljesen biztos abban, hogy

Donald Trump nem fog még egyszer a Fehér Házban ülni,

nem fogják megválasztani 2024-ben elnöknek, így tárgyalni sem fog az oroszokkal.

Valódi Hírek