Nem szabad bedőlni: A korábbi MVM-vezér megcáfolta Orbánék hazugságát a rezsicsökkentésről

Mindenre van megoldás, ha a kormány akarná.

Az állami energiaszolgáltató, az MVM Zrt. jelenleg hatósági áron adja el az áramot a lakosságnak, a maradékot pedig piaci áron kell értékesítenie az önkormányzatoknak és az önkormányzati cégeknek egyaránt, de ezt nem is tehetné másként, mert a hatályos jogszabályok szerint az hűtlen kezelésnek, azaz bűncselekménynek számítana

– derül ki az MVM egykori a Budapesti Közművek Zrt. jelenlegi vezérigazgatójának a hvg360-nak adott interjújából.

Mártha Imre szerint a megoldás az lenne, ha az Orbán-kormány jogszabálymódosítást kezdeményezne, hogy a Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű áramából az

önkormányzatok is részesüljenek.

Azt javasolja, hogy az MVM egy meghatározott intézményi-vállalati kör számára költségalapon számolt hatósági áron adhassa el az áramot.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a paksi termelési költség a 2021-es mérlegadatok alapján egyértelműen 12-13 forint kilowattóránként. Ennyiért termelik meg az áramot, amely azután bekerül az MVM portfóliójába, és ezzel bezárul a kör, hacsak nem fogadják el a fenti elképzelést.

Azt is megpróbálta alátámasztani Mártha Imre, hogy mindez a kabinet korábbi hivatkozásával szemben egyáltalán nem vezetne a lakossági rezsicsökkentés megszűnéséhez, ha csak a legszükségesebb szolgáltatásokra vonatkozna a hatósági ár, így például a tömegközlekedésre, a csak éjjeli felhasználó közvilágításra, az iskolákra, óvodákra bölcsődékre.

(via Népszava)

Valódi Hírek