Kiakadt a Magyar Napelemszövetség Gulyásék embertelen, értelmetlen döntésén

Ellentétes az ország érdekeivel.

A jövőbeli napelemes rendszerek villamosenergiájának betáplálását felfüggesztő kormányzati döntés ellentétes az ágazat, a lakosság és az ország érdekeivel is a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szerint – írta meg az MTI.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a tervbe vett, de engedélyt még nem szerzett napelemek által termelt villamosenergiát a jövőben bizonytalan ideig

nem fogadja

a villamosenergia-rendszer.

Ezért a betáplálást felfüggesztik azokra, akik ezután akarnak zöldenergiát, napelemet felszerelni. Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.

Az MNNSZ erre a bejelentésre reagált szombati közleményében, amiben azt írták: megdöbbenéssel fogadta a magyarországi napelemes szakma Gulyás Gergely bejelentését.

Szerintük a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartásoknak

értelmetlenné teszi

a napelemes beruházásokat. Azt is írták, hogy a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, a napelemes rendszerek elterjedésének ösztönözésével.

Az MNNSZ közölte, egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia. Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata.

Az MNNSZ úgy véli, ezzel a lépéssel a kormány a napelemes rendszerek terjedésének elősegítése helyett a fejlődés ellenében lép fel, és nem segíti azt sem, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Valódi Hírek