Kezdődik: bezárnak egy iskolát a rezsiemelés miatt, átköltöztetik a gyerekeket

Hála az orbáni intézkedéseknek.

A rezsiköltségek drasztikus emelkedése miatt áthelyezik a Nógrádkövesdi József Attila Általános Iskolából a gyermekeket egy másik, két faluval arrébb található intézménybe, a Berceli Széchenyi István Általánosba. A tanulók szülei értetlenül állnak a történtek előtt, és azt mondják: senki nem egyeztetett velük a döntést megelőzően.

A szülőket a nógrádkövesdi tagintézmény vezetője levélben tájékoztatta a döntésről. A gyermekek utazását nem szervezik meg, mindenkinek magának kell gondoskodnia az eljutásról a több kilométerrel arrébb található településre.

A nógrádkövesdi polgármester, Gyurek László felidézte, hogy az iskolaigazgató tájékoztatása szerint „takarékossági okokból” helyezik át a gyermekeket október 17-én a berceli székhelyintézménybe ideiglenesen, a fűtési szezon idejére.

Mi azonnal felajánlottuk, hogy tudunk olyan helyet biztosítani, ahol a rezsiköltségeket az önkormányzat állja” — mondta, majd hozzátette: egyelőre nem érkezett válasz a felajánlásra.

A szülők a takarékoskodást megértik, annak módjával azonban nem értenek egyet. Az egyik szülő, Hete Mónika elmondta: úgy érzik, gyermekeik nem kapnák meg azt az oktatási minőséget, mint a berceliek, ezért nem szeretnék a gyermekeiket a székhelyintézménybe vinni.

Addig, amíg helyben van lehetőség, adott minden feltétel, adott a nyolc fő, ami kell ahhoz, hogy egy iskolát működtetni tudjanak, addig

mi foggal-körömmel küzdeni fogunk a gyerekeink jogaiért

— jelentette ki egy másik anyuka, Osztroluczki Noémi.

A szülők közös levélben fordultak a tankerületben, kérve, hogy módosítsa a tantervet, azonban válasz erre sem érkezett. Az ATV Híradójának nyilatkozva kijelentették: ha nem tudnak megegyezni, nem engedik a gyermekeiket iskolába hétfőn.

(ATV Híradó nyomán)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek