Árnyékkormányinfó: A Dobrev-kormány a vállalkozásokon és önkormányzatokon is segítene

Így is lehet ezt csinálni.

Kedden tartotta második árnyékkormányülését Dobrev Klára, ezután tartott árnyékkormányinfót Molnár Csaba és Kálmán Olga.

Az árnyékkormányinfón kiderült, hogy a mostani ülésen is öt előterjesztést beszéltek meg, a kis-és középvállalkozások nehézségeiről esett szó.

Első előterjesztés Varju László és Dávid Ferenc előterjesztése volt, a kis- és középvállalkozások megsegítéséről szólt.

Legfontosabb napirendi pont ez volt Molnár Csaba szerint, fontosak ezek a vállalkozások, hiszen a legtöbb munkahelyeket ők adják, és a multicégeknek is ők a beszállítóik. Ezeket a vállalkozásokat tehát meg kell menti, hogy ne terjedjen át máshova a válság.

Sokkolóak voltak a vállalkozások számára a megérkezett számlák, erről tájékoztatták a vállalatok képviselői az árnyékkormányt. Amit a kormány csinál az nem elegendő, az árnyékkormány javaslatot tesz, hogy mit kellene tenni.

A kormány intézkedése alapján csak 10-12 ezer vállalat juthat támogatáshoz a 200 ezerből, ez elfogadhatatlan az árnyékkormány szerint. Molnár Csaba elmondta, hogy az intézkedéseknek szektorsemlegesnek kell lennie, a szolgáltatásban lévő vállalatok felé is ki kell nyitni a támogatást. A fűtési szezon végéig meg kell hosszabbítani a támogatási időszakot, ezzel 160 ezer KKV kaphatna támogatást.

Be kell tiltani az egyoldalú szerződésmódosításokat, volt arra példa, hogy 12-szeresére emelkedett egy vállalat energiaszámlája, ez elfogadhatatlan.

Az árnyékkormány javaslataival elkerülhető lenne az elbocsátási válság, a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója be is nyújtja majd a javaslatot az Országgyűlés elé.

Második előterjesztés Barkóczi Balázstól származik, az oktatás helyzetén javítana javaslatával.

A kiinduló pont az, hogy Magyarországon megengedhetetlenül alacsonyak a tanári bérek.

Molnár Csaba emlékeztette a jelenlévőket, hogy 20 évvel ezelőtt volt Magyarországon a legtöbb dolgozó pedagógus, most plusz 16 ezer tanárra lenne szükség, az állások 11 százaléka betöltetlen, ez utoljára a második világháború idején fordult elő.

Az árnyékkormány nagyon sok pontról döntött ebben a javaslatban, első és legfontosabb, hogy a jogellenesen kirúgott tanárokat rögtön vissza kell helyezni állásukba.

A Dobrev vezette árnyákkormány plusz 45 százalékkal emelné a tanárok bérét, ahogy azt a szakszervezetek is kérik régóta, ennek költsége 285 milliárd forint lenne.

A DK törvényben biztosítaná a túlóra-pénzek kifizetését is a tanároknak.

Az árnyékkormány követeli, hogy a kormány adja vissza az önkormányzatoknak az iskolákat, hiszen Pintér Sándor képtelen az iskolák vezetésére.

A harmadik előterjesztés az aszálykárosult gazdák megsegítéséről szól, ezt Benedek Szilveszter javasolta, a kármentesítési alapot 500 milliárdra emelné az árnyékkormány, a fizetéseket rögtön megkezdenék.

Molnár Csaba szerint ha ezt nem teszik meg, akkor jövőre még nagyobb baj lehet, hiszen a gazdák a magokat sem tudják most megvenni.

A következő előterjesztés Oláh Lajos és Varju László nevéhez kötődik, a megújuló energiák támogatásáról szól.

Az árnyékkormány a szél- és napenergiával foglalkozott, ezek elterjedését uniós forrásból meg lehetne csinálni. Magyaroszágon 2006-ban adtak ki utoljára szélturbina építési engedélyt, a mostani kormány egyet sem adott ki. A kormány egy törvénnyel el is intézte, hogy ne lehessen itthon szélturbinát építeni.

A DK megváltoztatná a törvényt, esélyt adna annak, hogy több szélturbina létesüljön Magyarországon. Az árnyékkormány eltörölné a napelemek termékdíját, és nulla százalékos ÁFA-kulcsot alkalmazna. A javaslat alapján kötelezővé is tennék a napelemek felszerelését az újépítésű épületekre,

Az utolsó javaslat az önkormányzatok megsegítséréől szólt, előterjesztők Szaniszla Sándor és Szitka Péter voltak.

A rezsiválság az önkormányzatok alapvető feladatainak ellátását lehetetleníti el, a kormány azonban semmilyen segítséget nem ad, az állami MVM a piacnál is rosszabb ajánlatot tett az önkormányzatoknak.

Az árnyékkormány szerint azonnali intézkedésekre van szükség, jogszabályi ársapkát kell bevezetni az önkormányzatoknak adott földgáz és áram árára.

Azt javasolják, hogy a kormány modósítsa a 2023-as költségvetést, engedjék el az önkormányzatoktól kért szolidaritási hozzájárulást, és adják vissza a COVID-járvány alatt elvett összeget.

Három tájékoztatót hallgatott meg az árnyákkormány a magyar gazdaság helyzetéről, az orosz-ukrán háborúról és a tűzoltóságokon kialakult helyzetről.

Az árnyékkormányinfón ezek után a jelenlévő újságírók kérdezhették Kálmán Olgát és Molnár Csabát.

A Nyugati Fény kérdésére elmondták, hogy az inflációról egyedül az Orbán-kormány politikája tehet. A forint árfolyamán az segíthetne a legjobban, ha a kormány végre elgondolkodna az euró bevezetésén.

Valódi Hírek