Újabb módszerrel zsarolják Orbánék az EU-t a pénzekért: A finneknek és a svédeknek fekszenek keresztbe

Válogatott módszerek.

Zsarolásról beszélnek a szakértők: Orbán Viktor erre használhatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ügyét az unióval szemben — írja a 24.hu.

A magyar kormány két és fél hónapja nyújtotta be a javaslatot a svéd és finn csatlakozás támogatásáról, de az Országgyűlés még mindig nem vette napirendre.

Ez azért lenne fontos, mert ahhoz, hogy a két ország csatlakozzon a NATO-hoz, minden jelenlegi tagállamnak jóvá kell hagynia a csatlakozási kérelmet. Ezt a harminc NATO-tag közül

már csak Magyarország és Törökország nem adta meg Helsinkinek és Stockholmnak.

A magyar kormány két és fél hónapja nem veszi napirendre a javaslatot, az MSZP erre vonatkozó kérelmét Kövér László saját hatáskörben elutasította, amikor pedig szavazást kezdeményeztek az ügyről, a fideszes többség azt egyszerűen leszavazta.

Sanna Marin finn államfő azt hangsúlyozta, hogy elsősorban Törökországon múlik a finn és a svéd belépés, és csak homályosan utalt arra, hogy Magyarországnak az EU-val vannak vitái. Ezért

nem tekinti automatikusnak,

hogy Magyarország jóváhagyja Svédország és Finnország csatlakozását az észak-atlanti szervezethez.

Arra már csak utalt, hogy úgy véli: Magyarország „adu ászként” tartja a kezében a finnekről és a svédekről szóló döntés jogát.

A legtekintélyesebb svéd napilap, a Dagens Nyheter (DN) eközben arról írt, hogy Magyarország lassíthatja Svédország NATO-csatlakozását, mégpedig azért, mert Magyarország nehéz gazdasági helyzete miatt EU-beli politikai befolyásának növelésére használhatja a svéd belépési kérelmet.

A svéd lap végül megszólaltatta Németh Zsoltot, a parlament külügyi bizottságának atlantistaként elkönyvelt fideszes elnökét is. Ő nem akart válaszolni a kérdésre, hogy mikor hagyja jóvá Magyarország a belépéseket, de azt mondta:

„pozitívak vagyunk Svédország és Finnország NATO-csatlakozását illetően”.

Valódi Hírek