Váratlan beismerés: Palkovics László nyilvánosan kritizálta a rezsicsökkentést

Ideje volt megszüntetni szerinte.

Megdöbbentő beszédet tartott Palkovics László, technológiai és ipari miniszter a Portfolio Energy Invest konferencián: arról beszélt, hogy az olcsó gázár miatt a magyar lakosság feleslegesen növelte nagymértékben a gázfogyasztását.

Mint mondta, az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság és a megfizethetőség szempontjai között kell most alkalmazkodni, és nincs aktuálisabb kérdés az energiapiacnál.

A leginkább energiával foglalkozó tárca továbbra is fontosnak tartja a dekarbonizációt, a földgáz fogyasztáscsökkentését, amelyet a villamos energia felé kellene eltolni, de szóba került a hidrogénstratégia is.

„Ehhez felül kell vizsgálni a Nemzeti Energia Stratégiát, de rövid távon a földgáz arányának jelentős csökkentése a fő cél. Az elmúlt 12 évben már sokat tettünk, Szlovénián kívül mindenhonnan jön gáz, de a földgáz drága, nem hazai, klíma szempontból sem az igazi.”

A konkrét intézkedéseknél a hazai földgáztermelés növelése, a paksi üzemidő hosszítása és egy hasonló mátrai hosszítás és átalakítás is szóba került, de az is, hogy miként lehetne itthon más jellegű gázt előállítani.

A gázfogyasztás mérséklésének három fontos területe van:

  • közszolgáltatás, kereskedelem;
  • lakosság, itt lehet a legtöbbet megfogni;
  • ipar, utóbbi azért nem annyira fontos, mert ez a szektor maga is megteszi a szükséges lépéseket, igaz, van ahol ez nehezebb feladat: így a műtrágya-, acél-, cementipar.

2050-re összességében akár nullára csökkenthető az orosz gázimport, illetve a felhasznált gáz összességében is harmadára apadhatna, de ehhez másfajta energiaforrások kellenek. A cél azért nehéz, mert nemcsak a gázt kellene árammal kiváltani, de az a cél, hogy az áramimport arányát is mérsékeljük.

A hazai villanyhálózat fejlesztése azonban szükséges, mert a hálózat rosszabb állapotú, mint a gáz esetében. De ez nem probléma, ez feladat.

A legnagyobb probléma a gyorsan terjedő megújuló energia kompenzációs kifizetései, arányaiban sokkal többet fizetünk, mint Németország.

Az előadás talán legmegdöbbentőbb kijelentése az volt, hogy Magyarországon a lakosság gázfogyasztása 2014-ben 2,5 milliárd köbméter volt, ahonnan 2021-re

4 milliárd köbméterre

nőtt, nem lett hidegebb, az eszközök nem lettek rosszabb hatékonyságúak, így a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása önmagában jelentős fogyasztáscsökkentést érhet el.

Végül a miniszter úgy zárta az előadását, hogy annak vége, hogy csak jön az olcsó orosz gáz, most már sokkal izgalmasabb, változatosabb energiapiacunk lesz.

(via Telex)

Valódi Hírek